Uitbaters van bekend restaurant gaan met pensioen

Bed van Napoleon staat te koop

Bed van Napoleon staat te koop

Het restaurant in het Lindenbos werd meer dan twintig jaar uitgebaat door Paul Collaer en Eli Celen. Ze gaan met pensioen. tab Foto: © Alain Trappeniers

LINDEN - Het bekende restaurant Bed van Napoleon staat te koop. De eigenaars gaan na meer dan twintig jaar met pensioen. Volgens de legende bracht Napoleon Bonaparte ooit de nacht door in de hoeve in Linden en heeft hij er zelfs een kind verwekt.

De Italiaanse premier, Silvio Berlusconi, schafte zich vorig jaar nog een bed aan waarin zijn grote held Napoleon Bonaparte ooit in zou hebben geslapen. 'Van onschatbare waarde', gaf Berlusconi aan.

Kind bij boerendochter

De Italiaanse premier krijgt binnenkort wellicht Hagelandse navolging want in Linden staat het bekende restaurant Bed van Napoleon te koop. Volgens de legende bracht Napoleon ook daar ooit de nacht door en verwekte hij er zelfs een kind bij een lokale boerendochter. Het bed staat er vandaag nog steeds.

Het restaurant in het Lindenbos wordt al meer dan twintig jaar uitgebaat door Paul Collaer en zijn vrouw Eli Celen. 'Maar we gaan met pensioen', zegt Paul. 'Eind vorig jaar hebben we besloten het restaurant te verkopen.'

Kazernes inspecteren

Het restaurant dankt zijn naam aan een legende.

We schrijven mei 1810. Napoleon Bonaparte brengt een bezoek aan onze streek en zakt samen met een prins en twee dragonders af naar Diest om er de kazernes te inspecteren. Op de terugreis naar Leuven komt het gezelschap in een lentestorm terecht en verdwalen ze in de bossen van Linden.

Na uren ronddwalen houden Napoleon en co halt aan een afgelegen boerderij. De boer en de boerin ruimen plaats voor de Franse keizer en brengen de nacht door in de stal, maar op Napoleons vraag blijft Eliane - de knappe 16-jarige boerendochter - in de woonkamer achter. Even later belandden de twee in het ouderlijke bed. Negen maanden later bevalt Eliane van een zoon, de zoon van de keizer.

De bewuste boerderij staat er vandaag nog steeds, het ijzeren bed waarin het kind verwerkt zou zijn, ook. Toen Paul en Eli het pand twintig jaar geleden kochten en omtoverden tot een restaurant, zagen ze het bed staan.

De twee zagen wel brood in het Napoleonverhaal en kregen de hulp van Yvan Van den Berghe, professor geschiedenis aan de KULeuven. Die speelde het spelletje maar wat graag mee en zette zijn handtekening onder het hele verhaal. Eentje dat tot vandaag nog steeds de menukaart van het restaurant siert.

IJzeren bed

'Maar', liet eigenaar Paul Collaer zich meermaals ontvallen, 'hoe mooi het verhaal ook is, het is niet waar. Het pand was vroeger eigendom van boswachter Jef Tiet. Hìj sliep in het bed, niet Eliane en al zeker niet Napoleon.'

Maar ook al is het hele verhaal te mooi om waar te zijn, toch ademt de hoeve in het Lindenbos Napoleon. Het ijzeren bed van Napoleon - of van Jef Tiet, zo u wil - heeft vandaag nog steeds een ereplaats in het restaurant. De meeste klanten eindigen hun maaltijd dan ook met een bezoekje aan het bed. En ook tijdens de maaltijd valt er niet onderuit te komen. Of wat dacht u van een aperitiefje van het bed, een Napoleon-biertje of een ijscoupe Napoleon?

Vraag is of de nieuwe eigenaars de Napoleon-traditie in ere zullen houden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio