STREEKWIJZER LucVan Lierde

Energie gevraagd

Energie gevraagd

Foto: © michel vanneuville

Onlangs zijn de twee kerncentrales die België telt (Doel en Tihange) verkocht aan Frankrijk. Hierdoor wordt Doel vanaf 2015 Frans grondgebied en impliceert dit dat België vanaf dat moment theoretisch kernenergievrij wordt.

Ja, halloooo? De energie die Doel en Tihange produceren wordt nadien door ons land teruggekocht, tenzij Frankrijk de energie zelf nodig heeft. Wie kan dit zo gek bedenken?

Groot voorstander van dit dossier is de ontslagnemende premier Yves Leterme (CD&V). Hij wil na 2015 koste wat het kost deze twee kerncentrales openhouden maar stuit daarbij op fel verzet van Groen!. Ook de recente gebeurtenissen in Japan helpen Leterme natuurlijk niet.

De dreigende kernramp in Fukushima maakt ons pijnlijk duidelijk welke gevaren kernenergie kan inhouden. Volgende maand is het trouwens 25 jaar geleden dat Tjernobyl de lucht in ging. Dat was de grootste kernramp uit de geschiedenis en de gevolgen laten zich ook vandaag nog steeds voelen. Sommige nabijgelegen regio's -en zelfs tot in Scandinavië- tellen uitzonderlijk veel kankerpatiënten. Geen toeval, me dunkt. Het ongeluk in de kerncentrale van Fukushima is echter van een totaal ander kaliber dan Tsjernobyl. De wereld wacht bang af.

De ontwikkelingen in Japan zijn natuurlijk koren op de molen van de antikernenergie betogers, maar ik vraag mij af of kernenergie echt wel volledig kan worden gebannen. De hoeveelheid energie die de wereld vandaag nodig heeft, is immers in veelvoud toegenomen tegenover 25 jaar terug. Fossiele brandstoffen zijn echter bijna uitgeput en zijn enorm vervuilend voor het milieu. Om met windenergie voldoende stroom op te wekken, moet je dan weer in quasi elke Vlaamse tuin zo'n gigantische molen plaatsen.

Wetenschappers moeten dus dringend efficiënte én betaalbare energieproducerende technieken ontwikkelen, want energie wordt stilaan onbetaalbaar. Dat merk ik ook aan mijn eigen factuur. Elk jaar zie ik die met gigantische sprongen stijgen en dat ondanks het feit dat we nu veel spaarzamer en bewuster met verwarming en elektriciteit omgaan.

Luc was twintig jaar professioneel triatleet. De Ironman beschrijft elke week op eigenzinnige wijze het nieuws uit zijn streek. Luc woont in Brugge

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio