Grote interesse bij leerlingen

Bijenkorf is kweekvijver voor schaaktalent

Bijenkorf is kweekvijver voor schaaktalent

In de mediatheek van de vrije basisschool De Bijenkorf schaken de leerlingen wekelijks eenmaal tijdens de middagpauze. ivh Foto: © ivh

EVERGEM - In de vrije basisschool De Bijenkorf vindt zaterdag 21 januari het Oost-Vlaams schoolschaakkampioenschap plaats. Aan die wedstrijd nemen twaalf leerlingen van De Bijenkorf deel. Ze worden tijdens de middagpauze opgeleid door directeur Kurt Engels.

De mediatheek van De Bijenkorf is van oktober tot april eenmaal per week de verzamelplaats van jonge schaakliefhebbers. 'Beginnelingen komen op maandag tijdens de middagpauze aan hun trekken. Gevorderden spelen om de twee weken op donderdag een partijtje schaak', zegt schaakfanaat Engels. 'Ze krijgen daarvoor een halfuur. Als de partij niet gedaan is, beoordeel ik de situatie om de winnaar aan te wijzen. Alle leerlingen van het derde leerjaar krijgen de kans om de spelregels te leren. Ongeveer 90 procent van de kinderen doet mee. Kinderen van de vierde, vijfde en zesde klas spelen schaak. De topvier speelt in april de finale van ons schoolkampioenschap. Onze leerlingen moeten over de middag een bewegingssport beoefenen. Schaken is als denksport een waardevolle aanvulling om tot een gezonde geest in een gezond lichaam te komen. Schaken is niet enkel belangrijk om te leren redeneren en oplossingen te zoeken, maar ook om je sociale vaardigheden bij te spijkeren', zegt Engels.

Volgens hem leren de kinderen met die hobby op een eerlijke manier winnen en op een aanvaardbare wijze verliezen. 'De kinderen worden ook mentaal weerbaarder. Voor de wedstrijd moeten ze elkaar succes wensen. Na de schaakpartij moet de verliezer de winnaar feliciteren. In de scholen van een dertigtal landen is schaken opgenomen in het leerplan. Bij ons in Oost-Vlaanderen alleen al zijn er twintig scholen waar geschaakt wordt', weet de directeur.

De achtjarige Wout Dhanens speelde deze week zijn eerste schaakpartij. 'Het is heel leuk', reageerde hij enthousiast. 'Het is een kalme sport, die je individueel speelt. Dat ligt me beter dan een teamsport', ervaart Gianni Van Laere (11).

Thomas Gruslin (9) stelt dat schaken goed is om het geheugen te oefenen en Sacha Verstraete (9) meent dat je slim moet zijn om goed te schaken. Yannick Van Lauwe (11) schaakt al drie jaar. Hij was vorig jaar kampioen van De Bijenkorf en volgt als lid van de Meetjeslandse Schaakvereniging nog schaaklessen. 'Ik speel ook tafeltennis en piano', vult hij aan.

Zaterdag 21 januari Oost-Vlaams schaakkampioenschap voor leerlingen van lagere en middenbare scholen. Vanaf 13.30 uur in VBS De Bijenkorf, Akkerken 2, Sleidinge. Info: peter.dhondt3@telenet.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio