Kwart Zwalmse senioren voelt zich eenzaam

ZWALM - Een kwart van de Zwalmse senioren voelt zich eenzaam en zowat de helft leeft in een onaangepaste woning. Dat zijn de opmerkelijke resultaten van een seniorenbehoeftenonderzoek in Zwalm.

Schepen van Seniorenbeleid Patrick Moreels (SP.A) belooft met de opmerkingen rekening te houden. Zowel de gemeente, de seniorenraad, de provincie als de Vrije Universiteit Brussel werkten mee aan het onderzoek. 393 senioren vulden de vragenlijst in.

Gerontoloog Nico De Witte (VUB) kwam de resultaten bespreken. De Witte: ‘Dat de Belg met een baksteen in de maag is geboren, is in Zwalm duidelijk. Negen op de 10 inwoners is eigenaar van en woning. 45 procent van de Zwalmse senioren vindt ook dat zijn of haar huis onaangepast is aan de leeftijd. Dat is 4 procent hoger dan het Vlaamse gemiddelde. Het meest voorkomende probleem: trappen in de woning.'

Op de vraag wat er te weinig aanwezig is in de buurt, antwoordde iets meer dan de helft een kruidenierszaak, en zowat de helft een bakker en slager. Eén op de vijf senioren (22 procent) kampt met eenzaamheid. ‘Dat cijfer ligt 4 procent hoger dan het Vlaams gemiddelde', zegt De Witte.

Volgens de senioren is het hoge eenzaamheidscijfer het gevolg van een gebrek aan verenigingsleven voor senioren in Zwalm. Ook de uitgestrektheid van Zwalm speelt een belangrijke rol.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio