Vijf jaar geëist tegen Tunesiërs die agenten wilden doodrijden

WETTEREN/GENT/AALST - De twee Tunesiërs Walid Ben Amman (28) uit Sint-Joost-Ten-Node en Khaled Ben Samir (25) uit Brussel riskeren in beroep beiden vijf jaar celstraf voor poging tot doodslag op vier agenten van de federale wegpolitie.

De twee besloten naar eigen zeggen in oktober 2010 naar Gent te rijden om er iets te drinken. Maar aan de Coupure stalen ze de bestelwagen van Antoine Meiresonne van brasserie Het Lam Gods. Daarmee reden ze naar Wortegem-Petegem waar ze een inbraak pleegden. Doch tijdens hun vlucht werden ze op de E40 in Wetteren opgemerkt door de wegpolitie. Een motoragent gebood hen te volgen, maar de dieven maakten rechtsomkeer, waarna een helse achtervolging tot in Aalst ontstond tijdens druk verkeer en in de gietende regen. Tot driemaal toe probeerde Walid Ben Amman een van de drie agenten van de weg te rijden door ofwel bruusk te remmen of door links of rechts uit te zwenken. Volgens een van de agenten was het met door ervaring dat hij nipt een val heeft kunnen vermijden. De verdediging van Ben Amman pleitte dat zijn cliënt enkel de agenten wou doen stoppen, maar dat er van een poging doodslag geen sprake van kan zijn.

In eerste aanleg kreeg Ben Amman vijf jaar cel, zijn passagier 37 maanden. Het openbaar ministerie vraagt nu voor beiden vijf jaar, omdat Ben Samir zich volgens de procureur niet mag profiteren achter het mom dat hij toevallig niet achter het stuur zat.

Uitspraak op 28 juni.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio