Brandweer moet brokstukken uit kanaal vissen, brug is niet beschadigd

Schip knalt met stuurhut tegen brug

Duikers van de brandweer visten het dak van de stuurhut op uit het kanaal Foto: Kristof Lauwers

TISSELT - Het binnenschip Brisani, dat zand vervoert, is gisteravond om tien voor zes op het Zeekanaal Brussel-Schelde tegen de Brielenbrug in Tisselt gevaren. De mast en het dak van de stuurhut kwamen in het kanaal terecht. Als bij wonder raakte de schipper niet gewond.

De Willebroekse brandweer kreeg om tien voor zes een oproep dat er een schip tegen de Brielenbrug, in het centrum van Tisselt, was gevaren. ‘Er werd ons gemeld dat er wellicht ook doden of gewonden bij de aanvaring gevallen waren', zegt luitenant Danny Geernaert de Willebroekse brandweer.

Het Nederlandse schip Brisani was niet geladen, kwam uit de richting van Zemst en voer richting Willebroek. Het schip had al lange tijd voor de brug liggen wachten. ‘Omdat de brug maar niet opgehaald werd, probeerde de schipper onder de (nog) niet opgehaalde brug door te varen. Daarbij maakte de schipper wellicht een inschattingsfout. Want de mast van het schip en het dak van de stuurhut knalden tegen de onderkant van de brug en kwamen in het kanaal terecht. Ook de ramen sneuvelden en de stuurhut stortte helemaal in. ‘Er waren, toen het schip tegen de brug knalde, twee bemanningsleden in de stuurhut. Die zijn moeten wegduiken om hun leven te redden. Maar als bij wonder raakte er bij de aanvaring niemand gewond', vertelt luitenant Geernaert.

Brokstukken opgevist

Duikers van de brandweerkorpsen van Willeboek en Londerzeel doken bij de Brielenbrug om de brokstukken van de aanvaring in het kanaal te lokaliseren. Het dak van de kajuit, ongeveer vier bij vier meter groot, werd door de brandweer tot bij de laad- en loskade ter hoogte van Alural aan de Westdijk getrokken en daar, om kwart over zeven, met een haakarm uit het kanaal gevist. Het scheepvaartverkeer werd na de aanvaring anderhalf uur lang onderbroken. Maar kwam, zodra de mast en het dak van de stuurhut opgevist waren, snel weer op gang.

Het schip, dat in 1998 in Nederland gebouwd werd en 86 meter lang en 6 meter breed is, kon ook zonder stuurhut nog doorvaren en aanmeren bij de laad- en loskade van de betoncentrale Ready Beton aan Brielen.

Waterwegen en Zeekanaal inspecteerde ook of de Brielenbrug beschadigd raakte. Maar de brug bleek niet beschadigd. Ook het autoverkeer kon dus snel weer over de brug.

Even verderop, in het centrum van Willebroek, voer op woensdagochtend 22 februari nog een binnenschip tegen de Vredesbrug. Bij die aanvaring, tijdens het ophalen van de brug, werd toen het voet- en fietspad aan de opwaartse zijde van de brug beschadigd. Die schade moet nog hersteld worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio