Aanklager acht twee auteurs pamflet wel schuldig

Frank Vanhecke vrijuit voor racistisch artikel

Frank Vanhecke vrijuit voor racistisch artikel

Foto: Hendrik De Rycke - HDR

SINT-NIKLAAS/DENDERMONDE - Europees Parlementslid Frank Vanhecke (53) wordt buiten vervolging gesteld voor de publicatie van een racistisch artikel in het partijblad van Vlaams Belang Sint-Niklaas. De openbaar aanklager acht de twee auteurs wél schuldig.

Op het proces gisteren vroeg openbaar aanklager Annelies De Cauwer de buitenvervolgingstelling van Frank Vanhecke, voormalig partijvoorzitter van Vlaams Belang en nu onafhankelijk EU-parlementslid. Het gewezen Sint-Niklase OCMW-raadslid Marc Van De Velde (VB) werd wel schuldig bevonden aan het aanzetten tot rassenhaat, in een artikel dat hij schreef in de VB-krant in juni 2005. Maar hij werkte aan het onderzoek mee en een straf hoefde niet. Tegen gewezen parlementslid en gemeenteraadslid Frans Wymeersch werd wel een celstraf van vier maanden geëist, en een boete van 2.750 euro. Hij bleek later de tweede auteur van het artikel.

Het omstreden artikel ging over kindergrafschennis op het kerkhof Tereken in Sint-Niklaas en verscheen in juni 2005 in de lokale VB-krant. Van De Velde meende te weten dat de daders van de grafschennis allochtonen waren. 'Een cultuur die geen respect heeft voor zijn doden, is een ontspoorde cultuur', schreef hij. Volgens hem zwegen de politie en toenmalig burgemeester Freddy Willockx het misdrijf dood. Waarop VB schreef: 'Wat men echter niet mocht vernemen is dat de daders, allen jonge tieners, allochtonen waren, jongeren van een vreemde afkomst.'

De toenmalige hoofdcommissaris Jack Van Peer meldde echter dat de daders autochtonen waren: vier tieners van twee Sint-Niklase families. Omdat Frans Wymeersch zich in de gemeenteraad in naam van VB weigerde te excuseren, diende het stadsbestuur een klacht in. Marc Van De Velde gaf meteen toe auteur van het pamflet te zijn, de tweede auteur maakte zich niet kenbaar. Zolang die niet bekend was, werd ook de verantwoordelijke uitgever vervolgd, toenmalig VB-partijvoorzitter Frank Vanhecke. Om Vanhecke te vervolgen, hief het Europees parlement zelfs diens parlementaire onschendbaarheid op.

Pas toen het proces in november vorig jaar van start ging, daagde de tweede auteur plots wel op: Frans Wymeersch. Daarom vroeg de openbare aanklager gisteren om Vanhecke alsnog buiten vervolging te stellen en hem vrij te spreken.

'Dit proces voor twee zinnetjes heeft na zes jaar duizenden euro's gekost, enkel om de toenmalige burgemeester van Sint-Niklaas Freddy Willockx (SP.A) zijn zin te geven', reageerde de advocaat van Frank Vanhecke. De advocaat van Frans Wymeersch trok zelfs de hele kwestie opnieuw in twijfel. 'Het is nooit bewezen dat de daders geen allochtonen waren. In het dossier staat dat niet. Roep de korpschef op als getuige onder eed.' Op 4 juni velt de rechtbank het vonnis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio