Tweede autoloze zondag lokt minder deelnemers

Fietsers baas voor één dag

Foto: © Gianni Barbieux / gia / gnd

GENT - Ze waren met minder dan vorig jaar. Toch reden er zondagmiddag ongeveer 4.000 fietsers over de verkeersvrije stadsring. De Autoloze Zondag was weer een verademing voor de binnenstad.

Op een argeloze Nederlander na en enkele auto's met een speciale vergunning, was het in het verkeersvrije stadscentrum heel rustig. Opvallend veel ouders met kinderen profiteerden ervan om eens door de stad te fietsen. Gent mag dan wel een fietsvriendelijke stad zijn, als je op een doordeweekse dag door de stad fietst, moet je altijd opletten. Op Autoloze Zondag werden alle toegangswegen naar het stadscentrum afgesloten en zo bleef de binnenstad de hele dag lang het rijk van de fietser.

Na het succes van vorig jaar moest er wel een tweede Autoloze Zondag volgen. Dit keer kwam de dag echter langzaam op gang. 'sMorgens waren er weinig fietsers te zien, maar 'snamiddags liepen het Fratersplein en het Veermanplein vol.

Vliegende burgemeester

Het was vooral uitkijken naar de burgemeester die de lucht in zou gaan. 'Voor het geval het slecht afloopt, bedank ik u dat ik uw burgemeester mocht zijn. Kies de volgende keer een goede', zei Daniël Termont al lachend. Hij voegde eraan toe dat hij zijn tweelingbroer had meegebracht. Even later zag je achter het podium een man de lucht in gaan. Hij leek als twee druppels water op de burgemeester, maar gelukkig voor de burgervader was het een pop. Om veiligheidsredenen mocht de echte Termont immers de lucht niet in.

Fietsen op de ring

Het orgelpunt van de Autoloze Zondag was de fietstocht op een verkeersvrije stadsring. Aan een gezapig tempo duurt die tocht ongeveer veertig minuten. Er waren minder deelnemers dan de 5.000 van vorig jaar. 'De tocht is vlot verlopen. Op het einde was er wel een valpartij en een jongen moest enkele hechtingen krijgen', zei verkeerscoördinator Dominique Van Den Eeckhaut.

Meer foto's van Daniël Termont en de luchtdoop van zijn tweelingsbroer kan u bekijken via deze link.

Ook Jan Vens maakte een fotoset over de autoloze zondag:

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio