Nederlands koppeltje en kompaan opgepakt voor roofmoord en afpersing

Makelaar vermoord door 'kandidaat-kopers'

Buren Harry en Nicole zijn door de gebeurtenissen te bang om nog 's avonds op straat hun hond uit te laten. Foto: Lily Leys

RAVELS - Vastgoedmakelaar Gunther Haagen (38) uit Poppel - in het dorp bekend als een stille, hardwerkende man - is woensdagavond door Nederlandse kandidaat-kopers brutaal afgemaakt in een huis dat hij wilde verkopen. Zijn ouders dachten dat hij was ontvoerd, tot gisterochtend zijn lichaam werd ontdekt. De daders zijn opgepakt.

De zaakjes van Gunther Haagen gingen goed, want enkele jaren geleden opende hij een tweede vastgoedkantoor. Woensdagavond had de vrijgezel een afspraak met een koppeltje uit het Nederlandse Tilburg. Manuel V.V. (25) en Teuna V.D. (23) hadden hun oog laten vallen op een woning in de nieuwe wijk Nonnenbos in Weelde. Haagen heeft er vijf woningen te koop staan.

In de woning liep het mis. Haagen werd er door zijn belagers beestachtig afgemaakt. Het koppel was vergezeld van Marc V.D. (24), eveneens uit Tilburg. De precieze doodsoorzaak wil het parket niet kwijt, maar het slachtoffer is niet doodgeschoten. Mogelijk is hij met een hard voorwerp of een mes afgemaakt.

De daders maakten zich na de moord uit de voeten met de Range Rover van Haagen. Het trio wist wellicht niet dat de dader nog inwoonde bij zijn ouders aan de Beukenlaan in Poppel. Met de afstandsbediening knipten ze de schuifpoort open en met zijn sleutels openden ze de deur. Binnen stonden ze plots oog in oog met vader Alfons, een landmeter, en moeder Jennie.

25.000 euro losgeld

'We hebben uw zoon ontvoerd en eisen 25.000euro losgeld', riepen de twee mannen. 'Dat hebben we niet in huis', zegden de ouders. 'Maar neem onze auto maar mee.' De daders beloofden een dag later terug te komen om het geld in ontvangst te nemen. Ze maakten ook de Mercedes AMG buit.

Woensdagnacht verwittigden de ouders de politie. Sindsdien draaide de zoektocht naar Haagen op volle toeren. Speurders van de federale politie van Turnhout hoopten de makelaar levend terug te vinden. Maar vrijdagochtend om 4.30uur volgde de tragische ontknoping. In de woning aan Nonnenbos vonden ze het verminkte lichaam.

'Het was een gruwelijk zicht. Het lichaam lag in de hoek van de lege woonkamer, met zijn hoofd naar de straat gericht. De muur hing vol met bloedspatten', zegt een buur. 'Ik zag mannetjes in witte pakken plaatjes met nummers rond het lichaam zetten. Het had iets onwezenlijks.'

De wijk werd tot in de vooravond hermetisch afgesloten. Het gerecht gaat ervan uit dat de daders de ouders nog probeerden af te persen nadat hun zoon al dood was. 'Haagen is een gewelddadige dood gestorven. De verdachten zijn heel brutaal tekeer gegaan', zegt Inge Delissen van het parket in Turnhout. 'De wetsdokter stelde vast dat de man al minstens 24uur was overleden.'

Omdat de gsm's van de daders opdoken in de netwerken in Weelde en Poppel, kon de politie hen opsporen. Manuel V.V. werd een kilometer voor de Nederlandse grens op de E25 in het Waalse Lixhe opgepakt. Hij zat aan het stuur van de Mercedes AMG. De Nederlandse politie pakte later in de nacht zijn vriendin en de kompaan op in Tilburg. De Range Rover is teruggevonden op de luchthaven in Düsseldorf.

Vele vragen

De familie is aangeslagen. 'Twee dagen hebben we geen oog dichtgedaan en in angst geleefd', zegt de schoonbroer. 'We zitten met veel vragen. Wie doet zoiets? Gunther hield van zijn werk en dat is hem fataal geworden.' Ook buurman Jos Willems (69) kan het niet vatten. 'Als je hem op straat tegen kwam, dan zwaaide hij altijd.'

In Nonnenbos zit de schrik erin. 'Wij wonen hier een jaar en durven 'savonds de hond niet meer uit te laten', zeggen Harry (46) en Nicole (37) Van Mierlo. 'Toen Gunther hier zijn bordjes te koop in de grond hamerde, hebben we nog een praatje gemaakt. Hij zag het helemaal zitten.'

De onderzoeksrechter in Turnhout heeft Manuel V.V. aangehouden. Hij wordt verdacht van moord, gijzeling, zware diefstal en afpersing en verschijnt dinsdag voor de raadkamer. Voor de twee andere verdachten vraagt het gerecht de uitlevering.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio