Food

Test-Aankoop laat jury Belgische bieren proeven

Westvleteren is wel degelijk een van de lekkerste speciaalbieren van ons land. Maar er zijn er nóg 17 die met die titel mogen pronken: Orval, Malheur, Bush Amber, Quintine Amber, Saison Dupont, Rochefort 8, Chouffe Dobbelen IPA Tripel, Duvel, La Chouffe, Moinette Biologique, Moinette Blond, Gouden Carolus Classic, Mc Chouffe, Moinette Bruin, St. Bernardus Prior 8, Cantillon Geuze 100% Lambic Bio en Bush de Nuits Cuvée Spéciale.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop serveerde een jury van liefst 30'proevers', onder leiding van professor Collin van de UCL, liefst 210 Belgische speciaalbieren van hoge gisting of spontane gisting. Daarbij alle bekende maar ook iets minder bekende witbieren, amberkleurige bieren, trappisten en abdijbieren, lichte en zware blonde en bruine bieren, geuze en kriek en Vlaamse roodbruine en oud bruine bieren.

Over de kwaliteiten van de 18 bieren waren die 30 proevers van dienst unaniem lovend. Die kregen meteen het begeerde predikaat 'Beste Keuze'. Daarnaast waren er nog 40 andere waarvan een meerderheid van de jury de kwaliteiten roemde en die Test-Aankoop warm aanbeveelt.

'De mooiste verrassing vind ik persoonlijk Chouffe Dobbelen IPA Tripel, een mooi okerkleurig bier met een zachte smaak, ondanks een zeer bittere aanzet en een blijvende nabitterheid', zegt Michel Baert, projectleider en uitgever van de allereerste 'Belgische bieren'-gids van Test-Aankoop. De biergids 'Belgische bieren' van Test-Aankoop telt 272pagina's en kost 19,95euro.

Bekijk hier de 40 aanbevolen bieren

De beste keuze:

Bush Amber Brouwerij Dubuisson
Quintine Amber Brasserie des Légendes
Saison Dupont Brouwerij Dupont
Orval Abbaye Notre-Dame d'Orval
Rochefort 8 Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy
Westvleteren 12 Sint-Sixtusabdij van Westvleteren
Chouffe Dobbelen IPA Tripel Brouwerij Achouffe
Duvel Brouwerij Duvel Moortgat
La Chouffe Brouwerij Achouffe
Moinette Biologique Brouwerij Dupont
Moinette Blond Brouwerij Dupont
Gouden Carolus Classic Brouwerij Het Anker
Mc Chouffe Brouwerij Achouffe
Moinette Bruin Brouwerij Dupont
St. Bernardus Prior 8 Brouwerij Sint-Bernardus
Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio Brouwerij Cantillon
Bush de Nuits Cuvée Spéciale 2010 Brouwerij Dubuisson
Malheur Bière Brut Brouwerij Malheur
Corrigeer