Meer dan dertig nationaliteiten komen proeven in Stadshallen

Massa volk zakt af naar vijfde Brugs bierfestival

De bezoekers, al dan niet speciaal uitgedost, proefden erop los.mvn

BRUGGE - Ondanks het barre winterweer zakten ongeveer vijftienduizend bierliefhebbers zaterdag en zondag af naar het vijfde Brugse bierfestival. Daarmee zijn de tienduizend bezoekers van de vorige editie ruimschoots overtroffen.

Het bierfestival in de Stadshallen was het voorbije weekend opnieuw een schot in de roos. Vele duizenden bierliefhebbers uit binnen- en buitenland kwamen naar Brugge om er de lekkere Belgische bieren te degusteren. Op het festival vallen trouwens heel wat primeurs te proeven, waaronder drie nieuwe biertjes van het Brugs Bierinstituut en Fort Lapin. Ze lanceerden het donkere bier Basilius, het troebele bier Witte Zwaan en de Fort Lapin8, een jong bier met een fruitig aroma.

Wachtrij

Daarnaast waren er ook heel wat nieuwe West-Vlaamse bieren, waaronder de Moose Blues en de Préaris Quadrupel van de Anzegemse brouwerij Het Verzet, de Cuvée de Jacobins van de Bellegemse brouwerij Bockor en de Cuvée Mamzelle van de Ruddervoordse brouwerij De Leite.

‘Het is precies voor die primeurs dat heel wat bierliefhebbers naar ons festival afzakken. Ze maken al op voorhand een lijst van welke brouwerijen ze precies de bieren willen proeven', vertelt organisator Marc Vandepitte. ‘We merken overigens dat wij steeds meer buitenlanders op bezoek krijgen. Heel wat Britten, maar we mochten ook groepen uit Scandinavië en Italië verwelkomen. Zaterdag was het zo druk dat wij uit veiligheidsoverwegingen het bierfestival even moesten sluiten. Gedurende meer dan een uur hebben wij niemand meer binnengelaten, met als gevolg een wachtrij tot in de Steenstraat. Bij een temperatuur van min zeven was dat niet aangenaam, maar het was uit noodzaak.'

Enthousiaste Russen

Marc Vandepitte mocht zaterdagavond ook een groep Russische touroperators verwelkomen. Ze waren met z'n dertigen die Brugge in de toekomst willen promoten. De touroperators proefden eerst twee bieren waarvan de Halletoren op het etiket staat, namelijk de Bab401 en de Bourgogne de Flanders. Het derde bier was de Westvleteren, onlangs verkozen tot het beste bier ter wereld.

De Russen waren laaiend enthousiast. ‘De Russische markt is belangrijk voor het toerisme in Brugge', vertelt schepen van Toerisme Jean-Marie Bogaert (N-VA). ‘In 2006 telden wij 2.584 overnachtingen van Russen; in 2011 waren dat er al meer dan 20.000. Daarom hebben wij nu ook een werffolder in het Russisch gemaakt en zijn wij present op de jaarlijkse beurs MITT in Moskou.'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio