Heropbouw Irak is 'een fiasco'

Zes van de acht Iraakse reconstructieprojecten die door de Amerikaanse regering worden aangehaald als een succes, zijn in werkelijkheid grote mislukkingen. Dat blijkt uit een officieel Amerikaans rapport dat maandag werd gepubliceerd.

De speciale onderzoekscommissie die het rapport opstelde, werd drie jaar geleden door het Amerikaanse Congres opgericht na aanhoudende berichten over fraude en corruptie bij de heropbouw van Irak. De commissie Sigir boog zich onder meer over een ziekenhuis, een kazerne en de internationale luchthaven van Irak, zo meldt de Britse BBC.

Uit het rapport blijkt dat het in de meeste gebouwen al na een half jaar fout loopt. Onkundige loodgieterij, gebrekkige elektriciteitsbedrading en regelmatige plunderingen maken de gebouwen nagenoeg onbruikbaar. Het rapport noemt de corruptie bij de Iraakse overheid als belangrijkste reden voor de chaos.

Op de luchthaven van Bagdad werd 8miljoen euro gespendeerd aan nieuwe elektriciteitsgeneratoren, waarvan drievierde - voor een waarde van 6miljoen euro - intussen niet meer werkt. In een kinderziekenhuis wordt een peperdure installatie voor de verspreiding van zuurstof niet gebruikt. Het personeel vertrouwt de apparatuur niet. In hetzelfde hospitaal worden gebruikte naalden en verbanden in de riool gegooid omdat het afvalverwerkingssysteem niet werkt.

Door de aanhoudende aanslagen komt bovendien de voorziening van water, olie, elektriciteit en gas voortdurend in het gedrang. Volgens officiële cijfers van de Amerikaanse overheid zijn er elke week gemiddeld 1,4aanslagen tegen nutsvoorzieningen. Daardoor had Bagdad in maart gemiddeld 6,5uur stroom per dag, tegenover 8uur een jaar eerder.

Ook de olieproductie gaat achteruit. In het eerste trimester van 2007 werden 1,95miljoen vaten per dag opgepompt, tegenover 2,17miljoen een trimester eerder. Voor de invasie werden 2,8miljoen vaten geproduceerd. (afp)

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees