Jan Reyns financieel journalist

Het slechte nieuws lijkt even op

Het slechte nieuws lijkt even op

Foto: © pvg

BRUSSEL - Tenzij je een shorter bent, ingetekend hebt op Facebook of pas halsoverkop in grondstoffen hebt belegd, lijkt het beursklimaat je weer toe te lachen.

Voor zolang het duurt, zullen de sceptici zeggen, maar na de slechtste beursweek van 2012 is het eigenlijk niet zo gewaagd om een betere beursperiode voor aandelen te voorspellen. Vooral omdat de afzink van vorige week echt wel uitzonderlijk was.

Zelfs de Amerikaanse S&P 500 index met de 500 grootste aandelen van de Verenigde Staten verloor 4,3procent. Dat duwde de Amerikaanse aandelen sinds 1mei 7,2procent lager. Ondanks die slag hebben de Amerikaanse beurzen toch relatief sterk gepresteerd vergeleken met de andere beurzen op de wereld. Sinds 2006 is de outperformance zelfs niet groter geweest. En niet alleen tegenover Europa. Zo verloren de Braziliaanse aandelen vorige week 8,8procent wat de terugval in mei op 14,5procent bracht. Russische aandelen daverden vorige week 10,3procent lager en genereerden in de maand mei alleen al bijna een voldragen correctie van 20procent. Zelfs een land als Zweden zakte 10procent in die periode. Om maar te zeggen dat de beursterugval bijzonder hevig was, zeer algemeen en wereldwijd.

Het opleven van de beurzen nu is dus allesbehalve verwonderlijk en zeker als er geen vervolg lijkt te komen aan de gevreesde bank run in Spanje. Hoe dat in Griekenland verder kan uitblijven, is een raadsel, maar zoals bekend is die daar al voor een groot deel gelopen.

Tegelijk ontspanden de obligatiemarkten. De rente op Italiaanse en Spaanse overheidsobligaties op tien jaar gingen een forse 20basispunten lager tot respectievelijk 5,55 en 6,02procent.

Vanuit de Verenigde Staten was er goed nieuws van de huizenmarkt. Op basis van cijfers van de vastgoedmakelaars stegen de transacties in bestaande huizen in april met 10procent en vooral: de prijzen gingen 10procent hoger dan een jaar geleden. Dat is de sterkste klim in zes jaar. Het aandeel van de gedwongen verkopen daalt.

Opvallend is dat de herstellende aandelenmarkten niet gepaard gaan met een herstel van de prijzen voor edelmetalen en olie. De olieprijs noteert in de VS al dicht bij de 90dollar per vat. Er waren berichten dat Iran toch weer controleurs van het Internationaal Atoomagentschap zou toelaten. De goudprijs zakte gisteren tot 1.575dollar per troy ounce. De verkoop van gouden munten is sterk gezakt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees