Karl Van Malderen stelt kookboek voor

'Ik leer mensen bier degusteren bij eten'

'Ik leer mensen bier degusteren bij eten'

Donderdag stelt Karl Van Malderen zijn kookboek 'Bapas-Belgische biertapa's voor. 'Bij elke gerecht dat ik zelf klaar maak, vertel ik een anekdotisch verhaal', verklapt hij alvast. ego Foto: © Erik Gyselinck

OPWIJK - Karl Van Malderen (38) schreef samen met Sven Gatz en Jan Pille een kookboek over hapjes en Belgische bieren genaamd'Bapas - Belgische Biertapa's'. Donderdag stelt hij zijn boek voor, gevolgd door een bierproeverij. 'Tegen dan moet ik 300 hapjes klaar hebben.'

'Op één maand tijd gingen er 3.000 van de 5.500 exemplaren over de toonbank', lacht Karl Van Malderen, leerkracht LO en judotrainer, maar ook amateurkok van de betere klasse. 'Dat heeft allicht te maken met de passage van Sven Gatz in Villa Vanthilt op Een en reportages op TV Limburg en Rob-TV', zegt Van Malderen.

Bedoeling van het rijk geïllusteerd boek, is de mensen bier te leren drinken bij het eten. 'Meestal wordt eten geassocieerd met wijn drinken, maar dat kan best ook met bier', zegt Van Malderen. 'Ik leg voorbeeld uit dat ze bij feestjes niet moeten beginnen met zwaar bier te drinken. In het boek is een Bapas-wijzer ingelast waar je kan zien wat je mag uitschenken bij welk gerecht.'

Culinaire Ronde

Karl Van Malderen nam fotograaf Bram Belet onder de arm voor de illustraties. Jan Pille is coördinator en coauteur. Sven Gatz, die directeur geworden is van de Belgische bierbrouwersfederatie, werd aangetrokken om de bijhorende biergeschiedenis te schrijven. 'Sven en Jan waren eens bij mij thuis en op het einde van de avond zijn we op de idee gekomen om dit boek te maken. Zelf heb ik 75 procent van de tekst voor mijn rekening genomen. Bij elke gerecht dat ik zelf klaar maak, vertel ik een verhaal. Ik schrijf er bij waarom een bepaald bier bij een bepaald gerecht hoort. Let wel: het gaat niet om gerechten gekookt met bier.'

'In het boek volgen we het authentieke parcours van de Ronde van Vlaanderen en de brouwerijen langs de weg', vervolgt de kok. 'Ik maakte ook een ronde van Wallonië, Antwerpen en Brussel. In mijn boek staan vijftig gerechten, zowat vijf per provincie. In West-Vlaanderen en Vlaams-Brabant wat meer. Voor Wallonië maakte ik minder gerechten. Waalse bieren zijn bij ons minder bekend, maar alle Belgische trappistenbieren komen aan bod.

Kookgenen

Karl Van Malderen heeft de kookmicrobe van thuis uit meegekregen. 'Mijn ouders kookten graag. Bij mij thuis sta ik aan het kookfornuis. 'Donderdag stelt Van Malderen zijn kookboek voor in het GC Hof ten Hemelrijk, gevolgd door een bierproeverij. 'Het succes is overweldigend. 'Van Malderen genoot enige bekendheid met zijn passage in een kookprogramma op televisie. 'Ik werd tiende in de finale na een wedstrijd met 150 kandidaten. Veel heb ik er niet geleerd. Het was vooral erg stresserend', meent Van Malderen.

www.bapas.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio