Bavik en Bockor bekroond op World Beer Awards

Lokale brouwerijen vallen in de prijzen

© © Jan Decock

Brouwerij Bavik uit Bavikhove en brouwerij Bockor uit Bellegem (zie kaderstuk) hebben met hun bieren verschillende prijzen gewonnen op de World Beer Awards.

Jan Decock

Brouwerij Bavik wint de wereldprijs voor zijn Petrus Aged Pale in de categorie Speciality Pale Ale. Datzelfde bier krijgt samen met Petrus Dubbel (categorie Abbey Dark Ale) en Wittekerke Rosé (witbier met fruit) nog eens drie keer de hoogste Europese onderscheiding van het jaar.

Flinke opsteker

'Uiteraard zijn die awards meegenomen en bovendien een flinke opsteker voor al wie aan deze bieren werkt', reageren ingenieur-brouwer Chris Van Acker en Martin Houtekier van de commerciële dienst. 'De export van deze bieren zit in de lift. Zo is Wittekerke Rosé in Nederland een echte topper. Overigens waren wij zeven jaar geleden de eerste brouwerij ter wereld die uitpakte met een fruitbier op basis van witbier. De grote brouwers zijn ons daarin gevolgd toen ze merkten dat Bavik daarmee scoorde. Beide bekroonde Petrusbieren maken deel uit van een gamma met diezelfde naam.'

De schatkamer van Petrus is de kelder waar eiken vaten liggen met het oerbrouwsel dat zeker 24 maanden moet rijpen. Dan wordt het gemengd of versneden tot die bieren die wereldwijd goed in de markt liggen.

Enkele jaren geleden werd Bavik door Test-Aankoop nog uitgeroepen tot brouwer van de beste pils. De brouwerij is nog altijd het bedrijf van de familie De Brabandere dat in 1894 werd opgericht en na 117 jaar nog altijd onafhankelijk is. Enkele jaren geleden investeerde huidig bedrijfsleider Ignace De Brabandere in nieuwe gisting- en opslagtanks, waardoor de bedrijfsoppervlakte verdubbelde. Dat was nodig om de binnen- en buitenlandse vraag naar Bavikbieren te kunnen volgen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio