Openhartig medisch programma op VTM neemt schaamte over gênante kwalen weg

'Voetschimmels of mannenborsten: wij kennen geen taboes'

'Voetschimmels of mannenborsten: wij kennen geen taboes'

Foto: vtm

Klauwnagels, overvloedig zweten, vreemde huidvlekken: vanaf volgende week krijgt u het allemaal op het tv-scherm gepresenteerd. Drie dokters willen in het nieuwe VTM-programma 'Het spreekuur' gênante, vervelende en intieme kwalen uit de taboesfeer halen. 'We tonen álles, maar nooit langer dan nodig.'

Alvast een tip: haal woensdagavond beter geen frietjes om ermee voor de buis neer te ploffen. Rond tien uur is de kans immers groot dat je voorbij een liposuctie van mannenborsten zapt. Of een dame met extreem vet haar, een meisje met chronische okselvijvers of een jongen met een vreemde huidvlek met puistjes erin.

VTM brengt met Het spreekuur het eerste Vlaamse medische programma waarin alle details expliciet getoond worden. Drie dokters krijgen in hun kabinet patiënten met 'vervelende, gênante en delicate' aandoeningen over de vloer. Ze onderzoeken, stellen een diagnose en bepalen de behandeling.

Expliciete beelden

De jongen met de vreemde huidvlek moet een biopsie laten nemen, voor het oog van de camera. De man met borsten moet eerst een reeks onderzoeken ondergaan en kiest uiteindelijk voor een borstverkleining. Van alles zijn er beelden en die zijn niet altijd licht verteerbaar.

'We kiezen er bewust voor om alles te tonen wat wij als dokter moeten zien om een patiënt te kunnen helpen', zegt freelance spoedarts Jan Schrijvers, een van de drie dokters in het programma. 'Maar we tonen het discreet en niet langer of méér dan nodig. Gaat het over een teelbalonderzoek, dan zie je enkel de teelbal en niet de penis. We tonen het lichaam hoe het is en hopen dat het voor de kijkers bevrijdend zal werken. We willen de schroom wegnemen. Ik weet niet of Vlaanderen klaar is voor teelballen op tv. Ik denk dat er een verkeerd beeld is van het beschroomde Vlaanderen. Indien het er niet voor klaar is, moeten wij maar even dat noodzakelijke stootje geven.'

De patiënten getuigen openlijk -herkenbaar en met voornaam- over hun kwalen. 'Hun motivatie is vaak dat ze lijden onder de afkeurende blikken', zegt dermatoloog Cathy Dierckxsens. 'De huidaandoening psoriasis bijvoorbeeld, is zeer zichtbaar maar onschadelijk. De patiënten willen mensen beter informeren om tot een beter begrip te komen.'

Sneller naar de dokter

De dokters trekken er ook op uit om mensen op straat te sensibiliseren. Zo toont dermatoloog Dierckxsens de marktbezoekers in Mechelen dat je van een slechte voethygiëne schimmels kan krijgen, en laat dokter Schrijvers de brandweermannen van de kazerne in Stekene hun teelballen onderzoeken op knobbeltjes die kunnen wijzen op kanker.

Dé missie van de drie dokters is de patiënten sneller op de onderzoekstafel te krijgen. 'Zoveel mensen stellen doktersonderzoek uit wegens tijdsgebrek, financiële redenen, schaamte of angst', zegt huisarts Clara Sisk. 'Velen zijn bang voor wat er na het onderzoek komt. Wij willen tonen wat er gebeurt en ook hoe groot de opluchting vaak is als je weet wat je hebt.'

Ook productiehuis Kanakna is zeker van z'n stuk. 'Nogmaals: we blijven discreet. De Britse versie, Embarrassing bodies, is veel sensationeler dan Het spreekuur. Het wordt geen rariteitenkabinet. We vroegen telkens aan de dokters: krijgen jullie deze klacht vaak te horen in jullie praktijk? De behandelde aandoeningen moesten relevant zijn.' Ter compensatie van de vieze beelden pikte het productiehuis er wél drie knappe dokters uit.

'Het spreekuur' is vanaf 6 juni op woensdag te zien om 21.50uur op VTM. De eerste vier afleveringen worden in juni getoond, de rest van het seizoen wordt in het najaar uitgezonden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees