Provincie investeert 250.000 euro in tweedehandsorgel

Tijdelijk kerkorgel huren was geen optie

Tijdelijk kerkorgel huren was geen optie

Ignace Michiels is tevreden met het Engelse vervangingsorgel in de Sint-Salvatorskerk. mvn Foto: © MICHEL VANNEUVILLE

BRUGGE - Het provinciebestuur van West-Vlaanderen investeert 250.000 euro in een tweedehands orgel voor de Sint-Salvatorskathedraal, omdat het huidige orgel gerestaureerd moet worden.

Het West-Vlaamse provinciebestuur heeft 250.000 euro neergeteld voor de aankoop van een Andriessen-Skrabl orgel in het Engelse Bradford. Het orgel zal tijdelijk gebruikt worden in de Sint-Salvatorskathedraal, zolang de restauratiewerken in de kerk lopen en zolang het huidige kerkorgel zal gerestaureerd worden. Een kerkorgel huren was geen optie, omdat het toch over een aantal jaren gaat. 'De restauratie van de kathedraal zal een goeie vijf jaar duren en ook de restauratie van het huidige kerkorgel kan nog enkele jaren duren', vertelt gedeputeerde Dirk De fauw (CD&V).

'Het huidige orgel was eigenlijk een samenbouw van twee orgels, namelijk een Van Eynde orgel uit de jaren 1700 en een Claeys orgel van rond de periode van de Eerste Wereldoorlog. Beide orgels moeten zorgvuldig uit elkaar gehaald worden. We hebben de opdracht gegeven om een studie te laten uitvoeren voor de restauratie van het kerkorgel, dat tijdens de restauratiewerken in de schip van de kathedraal niet kan gebruikt worden. Eens het gerestaureerde kerkorgel terugkeert naar de kathedraal zullen wij het aangekochte Andriessen-Skrabl orgel terug verkopen'.

Kathedraalorganist Ignace Michiels hoopt dat het Andriessen-Skrabl orgel niet uit Brugge zal verdwijnen, omdat onze regio geen enkel ander Engels orgeltype telt. 'Het orgel isvorige week in gedemonteerde stukken aangekomen in de kathedraal. Hetwerd eind de jaren vijftig van vorige eeuw gebouwd en stond nu in een kerk in Bradford, waar het reeds vijf jaar niet meer gebruikt werd.'

Het provinciebestuur gaf orgelbouwer Paul Andriessen uit Menen de opdracht om het orgel te restaureren. Hiervoor ging de Menenaar in zee met de Sloveense orgelbouwer Anton Skrabl, die de werken in onderaanneming uitvoerde. Het orgel werd begin december gedemonteerd en van Engeland naar Slovenië overgebracht. Daar werd alles nauwkeurig nagekeken en gerestaureerd. Ook de zowat drieduizend orgelpijpen werden grondig gereinigd.

'Engelse orgels bezitten een uitstekende en rijke klankkleur en warme grondtonen', weet organist Ignace Michiels, die erg gelukkig is met de nieuwe aanwinst. Hij mag het nieuwe orgel op donderdag 7 april officieel inspelen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio