Crisismanager pakt Maggie De Block aan

Peter De Roo Foto: RR

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) ligt opnieuw onder vuur. Ook Peter De Roo, de crisismanager voor de opvang van asielzoekers, haalt uit naar De Block.

Na kritiek van Brusselse opvangdiensten en van N-VA en Groen op haar aanpak in de opvang van daklozen, die deze winterweek massaal buiten slapen, is er nu ook tegenwind van Peter De Roo, de 'crisismanager' voor de opvang van asielzoekers.

'Uw eerste beleidsbeslissingen baren ons zorgen', schrijft De Roo in een open brief in zusterkrant De Standaard. 'Gezinnen met kinderen, mannen en vrouwen ook, blijven wachten op maatregelen die hen een dak boven het hoofd geven. De kinderen, naar hen zou uw bijzondere aandacht uitgaan. Toch?', klinkt het scherp.

De Roo is misnoegd omdat er nog niks gebeurde met het crisisplan dat hij moest uitwerken om de winter te overbruggen. 'Dat plan bespraken we half december al, maar is vandaag niet in uitvoering.' De kritiek komt hard aan: De Roo werkt als afgevaardigde rechtstreeks voor De Block.

De staatssecretaris kondigde gisteren aan dat in de Waals-Brabantse kazerne van Bevekom 60bedden klaarstaan voor daklozen en asielzoekers. De bedden zijn van Defensie, dat zijn winterplan met zowat 200 bedden in acht kazernes begin deze winter al ontvouwde. Alleen vervoer zou Defensie niet regelen. De Block verkreeg gisteren een bus van de federale politie om de daklozen vanuit Brussel naar de kazernes te vervoeren, terwijl de vzw Samusocial op haar kosten voor begeleiding en maaltijden zorgt.

Gisteravond vertrok een eerste bus met 21 daklozen. Vandaag overlegt De Block met de OCMW's, die in de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor daklozenopvang. Maar vooral Brussel kan de situatie niet meer aan. 'Deze situatie loopt al jaren scheef', aldus Els Cleemput, De Blocks woordvoerster. 'Dit kán je niet in één week oplossen. We proberen nu de grootste noden te ledigen.'

Corrigeer

NIEUWS