Vlaanderen betaalt restauratie Calvarieberg

Vlaanderen betaalt restauratie Calvarieberg

Peter Bossu en Chris Vandewalle zijn opgetogen dat de Vlaamse overheid het monument restaureert. kds Foto: © Kurt Desplenter

KAASKERKE - Het Vlaamse Gewest restaureert de Calvarieberg en de Duitse bunker bij de Dodengang. Daarmee wordt een uniek stukje Kaaskerkse geschiedenis tegen aftakeling beschermd.

'De Calvarieberg langs de IJzerdijk is destijds gebouwd als protest tegen de bouw van de IJzertoren. De Belgicisten gingen er aanvankelijk op bedevaart. De Duitse bunker even verderop is al even merkwaardig. Die bunker staat op werpafstand van de Dodengang. Er zijn weinig plaatsen in het oorlogsverleden waar de Belgen zo dicht bij de vijand gelegerd waren. Beide legers konden letterlijk met munitie naar elkaar gooien', zegt cultuurschepen Peter Bossu (SP.A).

De Vlaamse overheid is via Waterwegen en Zeekanaal eigenaar van beide beschermde oorlogsmonumenten. 'Tijdens de bijeenkomst met de stad is gebleken dat de Vlaamse overheid beide monumenten nog dit jaar zal restaureren. Als eigenaar betaalt de Vlaamse overheid de factuur van de werken. Ik kan dit initiatief alleen maar toejuichen', zegt Peter Bossu.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio