Ereburgemeester sterft op 85-jarige leeftijd

Vichte moet afscheid nemen van Antoon Steverlynck

Vichte moet afscheid nemen van Antoon Steverlynck

Begin 2009 spraken we Antoon Steverlynck toen hij tot ereburgemeester werd benoemd. Hij werd vergezeld door zijn vrouw. Jan De Cock

ANZEGEM - Ereburgemeester Antoon Steverlynck (85) is overleden. De man kende een mooie politieke carrière en was van 1971 tot '76 en van '85 tot '88 burgemeester van Vichte.

Antoon Steverlynck is in de vroegere CVP een belangrijke figuur geweest. Hij was een tijdlang zelfs lid van het hoofdbestuur. Voor de Vichtse advocaat en politicus, die op 14juli1925 in Vichte werd geboren, begon eigenlijk alles toen hij in de periode 1961-1963 kabinetsattaché werd van wijlen minister Albert De Clerck, vader van de aftredende minister van Justitie Stefaan De Clerck.

Hij werd in die periode ook schepen van zijn geboortegemeente en in de zesjaren voor de fusie met Anzegem was hij burgemeester, een functie die hij nog eens van 1985 tot 1988 bekleedde.

Hersenbloeding

Dat hij niet langer de tricolore sjerp droeg, heeft alles te maken met de hersenbloeding die hij opliep tijdens de gemeenteraadszitting van 21maart1988 in Anzegem. Antoon Steverlynck hield er een levenslange gedeeltelijke (gezichts)verlamming aan over.

Voor zijn partij werd hij achtereenvolgens arrondissementeel en provinciaal voorzitter. Maar zijn politiek hoogtepunt bereikte hij toen hij tijdens de regering-Gaston Eyskens van 1972 tot 1973 staatssecretaris voor Landbouw en Middenstand was. Zijn zoon Jan is momenteel nog altijd actief in middenstandsorganisatie(s) en zetelt momenteel ook als raadslid van de CD&V in Anzegem.

Begin vorig jaar kreeg Antoon Steverlynck na lang wachten dan toch de titel van ereburgemeester. In een interview voor deze krant zei hij toen dat hij nog altijd graag op de hoogte was van de actualiteit. 'Het gaat wat minder dan vroeger, maar ik blijf alert. Ik hou mij ook nog wat bezig met boeken. Twee problemen die ik jammer vind zijn: de teloorgang van de textielnijverheid in onze contreien en de problemen die jonge mensen ondervinden om zich ergens te kunnen vestigen', klonk het toen.

De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag 11december om 11uur plaats in de Sint-Stefanuskerk.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio