Ereburgemeester veranderde het uitzicht van Waregem

Jozef Vanryckeghem overlijdt in tehuis

phk Foto: © PATRICK HOLDERBEKE

WAREGEM - Ereburgemeester en dokter Jozef Vanryckeghem is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was achttien jaar schepen en drie jaar burgemeester.

Het ging al enkele weken wat minder met Jozef Vanryckeghem (°1922, Geluwe). Hij verbleef in het woon-en zorgcentrum de Meers in Waregem waar hij maandagmorgen is overleden.

Tijdens zijn lange politieke carrière zorgde Jozef er samen met de collega's van het toenmalig stadsbestuur voor dat Waregem gevoelig van uitzicht veranderde. Zo kwam er het cultuurcentrum de Schakel, het winkelcentrum het Pand en de stedelijke sporthal. Jozef Vanryckeghem lag mee aan de basis van die projecten. Net als de herinrichting van de Stormestraat, de gekende winkelstraat waar hij zijn artspraktijk had.

Daarnaast vond hij nog voldoende tijd om mee het beleid van de toenmalige Waregemse atletiekvereniging te bepalen en mee te helpen aan de uitbouw van zowel het vroegere SV Waregem als Racing Waregem. ‘Teveel om op te noemen eigenlijk. Maar vader hield het allemaal vol en kon er zich helemaal in vinden', zegt zoon Kurt Vanryckeghem, huidig CD&V-burgemeester van de stad.

Beste vriend

Jozef Vanryckeghem slaagde erin om van 1964 tot 1994 actief te blijven in de politiek. Het was op aanraden van wijlen boezemvriend en ereburgemeester Marcel Coucke dat Jozef opkwam voor de toenmalige CVP-lijst van de stad. Hij werd in 1964 verkozen als gemeenteraadslid. Van 1971 tot 1988 was hij schepen van Sport en Cultuur. En van 1989 tot 1991 burgemeester om daarna nog tot 1994 te zetelen als gemeenteraadslid.

Een van de beste vrienden van Jozef is Denis Vansteenbrugge, jarenlang voorzitter van de stedelijke sportraad en ook gewezen gemeenteraadslid. ‘Ik ken de dokter al heel lang. Eigenlijk van kort na de Tweede Wereldoorlog toen hij zich in Waregem kwam vestigen. Ikzelf ben een oorlogsslachtoffer. Mijn vader werd als verzetslid gefusilleerd door de Duitsers. Mijn moeder stond er alleen voor. In die periode heb ik Jozef leren kennen. Hij werd een beetje onze toeverlaat.'

‘Vanaf dan is hij de grote vriend gebleven die ik niets kon weigeren. Zo vroeg hij mij jaren geleden om voorzitter te worden van de sportraad. Hetzelfde gebeurde toen de Waregemse CVP de verkiezingslijsten opmaakte. Op vraag van Jozef stelde ik mij kandidaat. Toen ik maandag zijn overlijden vernam, was ik echt getroffen.'

Sterk figuur

Ook ereburgemeester Yolande Dhondt heeft niets dan lof. ‘Een sterk figuur en altijd goed voor zijn medemens. Hij maakte Waregem tot een van de eerste Vlaamse sportgemeenten. Daarnaast had hij vooral oog voor het verenigingsleven, de wijken en de deelgemeenten. Hij leerde mij daarmee rekening te houden.'

De uitvaartplechtigheid vindt zaterdag 27 augustus om 10.30 uur plaats in de dekenale kerk. Wie met de wagen komt, kan parkeren op de speelplaats van het nabijgelegen Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartinstituut. Het rouwregister kan worden getekend vanaf vandaag tot vrijdag 26 augustus in de raadzaal tijdens de openingsuren van het stadhuis.

Rouwadres: Gemeenteplein 2, 8790 Waregem

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio