Minstens 115 studenten per opleiding nodig

Rapport haalt bezem door hoger onderwijs

Rapport haalt bezem door hoger onderwijs
Opleidingen die minder dan 115 studenten tellen, moeten vanaf 2015 gaan samenwerken of fuseren. Dat stelt een commissie van topmensen uit het hoger onderwijs.Veel opleidingen met weinig studenten leiden tot versnippering van middelen en mensen. Dat is het uitgangspunt van de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (SP.A), die tien zwaargewichten van het Vlaamse hoger onderwijs in maart vorig jaar opdracht gaf een voorstel te doen om te 'rationaliseren'.

Voorzitter Luc Soete stelde gisteren het rapport van de rationalisatiecommissie voor. Het behandelt de (driejarige) bacheloropleidingen, zowel van universiteiten als hogescholen. Centraal in het rapport staat de '115-norm'. Opleidingen die minder dan 115 studenten tellen, moeten 'rationaliseren' . Zo'n 130 opleidingen komen daarmee in het vizier, vooral in de 'harde' wetenschappen. Er zijn wel uitzonderingen mogelijk, bijvoorbeeld omdat de opleiding uniek is, of levensbeschouwelijk gevoelig ligt.

De geviseerde opleidingen moeten niet per definitie de boeken helemaal dichtdoen. In het uiterste geval wel, maar voordien is er een hele reeks 'zachtere' maatregelen. Zo moeten de hogescholen en universiteiten op zoek naar samenwerking of eventueel fuseren met andere opleidingen.

De 115-norm zou er geleidelijk komen. De commissie-Soete stelt eerst een '80-norm' voor, vanaf 2012. De allerkleinste opleidingen zouden er dan al uitgaan, en drie jaar later ook alle andere.

In welke mate dat scenario werkelijkheid wordt, is nog niet duidelijk. De minister van Onderwijs wil eerst het rapport bestuderen en de reacties afwachten. Ook vraagt hij een vervolgrapport van dezelfde commissie, om de voorstellen voort te verfijnen.

Eén voorstel neemt Vandenbroucke wel al over. Tot 2011 mogen hogescholen en universiteiten geen nieuwe opleidingen meer inrichten.

Als de minister ook de 115-norm overneemt, dan betekent dat een ingrijpende concentratiebeweging voor het Vlaamse hoger onderwijs. De kans dat Vandenbroucke dat doet, is groot. Van bij de start van de commissie-Soete hecht Vandenbroucke veel belang aan haar standpunten.

Volgens ingewijden hebben vooral Luc Van den Bossche en André Oosterlinck op de debatten binnen de commissie gewogen. Zij zijn de voorzitters van respectievelijk de Gentse en Leuvense associatie (netwerk van universiteit met hogescholen). Samen vertegenwoordigen zij ongeveer driekwart van de Vlaamse studenten.

Lees het volledige rapport en de lijst met geviseerde opleidingen op www.nieuwsblad.be/rapportsoete

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees