In 2014 rijdt tram4 tot in het hart van de site

Nieuwe hoofdingang voor UZ Gent

Nieuwe hoofdingang voor UZ Gent

De nieuwe hoofdingang aan de Cornelis Heymanslaan moet ook de verkeershinder in de buurt helpen verminderen. fvv Foto: © Frederiek Vande Velde

GENT - De nieuwe hoofdingang van het UZ aan de Cornelis Heymanslaan laat niet alleen een betere bereikbaarheid van het ziekenhuis toe, maar zal ook de verkeersdrukte op en om de campus terugschroeven. In 2014 vormt een nieuwe tramlijn tot in het hart van de site het sluitstuk van de werken.

Gisteren werd de nieuwe hoofdingang van het UZ Gent officieel geopend door gouverneur André Denys in het bijzijn van universiteitsrector Paul Van Cauwenberge en schepen van Openbare Werken Martine De Regge (SP.A).

De ingang aan de Heymanslaan ligt dichter bij de hoofdwegen E17 en R4 en moet niet alleen de campus zelf autoluw maken, maar ook de verkeershinder voor de omliggende buurt sterk verminderen. Men hoopt vooral de files aan het kruispunt van de Heymanslaan met de De Pintelaan gevoelig terug te dringen.

Schepen De Regge meldde dat een en ander 880.000 euro had gekost en stipte ook aan dat Aswebo erin geslaagd was om de werken klaar te krijgen in 88 in plaats van in de voorziene 105 werkdagen.

Leefbaarheid

Gouverneur Denys verwees naar elf andere grote bouwwerven die de komende jaren in het zuiden van Gent zullen opgestart worden, en maakt zich sterk dat met de provinciale minderhinderplannen de verkeersveiligheid, de leefbaarheid in de buurt en het economisch gebeuren op peil zullen worden gehouden.

'Nu kan je overal her en der parkeren', zegt Nick Verbaeys, mobiliteitscoördinator van het UZ. 'Al die parkeerplaatsen moeten wijken voor beplanting, zodat patiënten die door het raam van hun kamer kijken, een mooier, rustiger en groener uitzicht krijgen. Ook dat helpt de genezing.'

Het UZ zelf kondigde ook het sluitstuk aan van het autoluw maken van de campus: het doortrekken van tramlijn4 langs de ingang van de De Pintelaan tot in het centrum van de campus zelf. 'Daar - op de plek waar nu nog even K6 staat - komt de terminus van een tram die ook zal uitgerust zijn voor mindervaliden. De tramlijn zal langs de hoofdstraat van de site lopen en moet het personeel van het ziekenhuis de overstap laten maken van de eigen auto naar het openbaar vervoer. Nu neemt slechts 6 procent van de 5.700 personeelsleden het openbaar vervoer.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio