K.U. Leuven voortaan KU Leuven

Leuvense universiteit blijft katholiek

Leuvense universiteit blijft katholiek

Volgens rector Waer (rechts) is er een immens draagvlak om de identiteit te behouden.cbl Foto: © Cemil Belek

LEUVEN - Katholieke Universiteit Leuven: met of zonder het katholieke? Die vraag hield de universiteit anderhalf jaar bezig. Er verandert uiteindelijk niets. Wel is het is voortaan mogelijk om de naam aan de (internationale) context aan te passen.

Voortaan is het niet meer K.U.Leuven, maar KULeuven. Zonder de puntjes dus. Dat is zowat de meest ingrijpende verandering die dit identiteitsdebat aan de Leuvense universiteit heeft opgeleverd. Rector Mark Waer legde uit dat KULeuven een begrip geworden is. Waer lichtte voorts toe dat KULeuven voortaan als dusdanig als corporate naam zal gebruikt worden. Deze naam zou in België voldoende verankerd zijn als verwijzend naar de Katholieke Universiteit Leuven.

De inrichtende overheid voegde weliswaar toe dat de naam à la carte kan aangepast worden. In het buitenland kan het omgevormd worden tot Catholic University of Leuven of kortweg University of Leuven. Op zich ook niets nieuws onder de zon, want dat is nu al vaak het geval.

Het blijft dus een katholieke universiteit, maar de zelfstandigheid wordt bij deze nogmaals beklemtoond. Daarnaast worden de opleidingsonderdelen Religie, Zingeving en Ethiek uitgebreid en benaderd vanuit andere invalshoeken. Dat zou gaan van genetica tot het begin en einde van het heelal. De concrete invulling is iets waar de academische raad zich over zal buigen.

95procent

Tijdens de lente van volgend jaar zullen de inrichtende overheid en de algemene vergaderingen van de partnerscholen binnen de Associatie KULeuven omgevormd worden tot een personele unie. Een gevolg van de integratie van de academische opleidingen van de hogescholen in de universiteit.

Deze opdrachtverklaring brengt dus niet bijster veel veranderingen met zich mee. 'Dat was in de eerste plaats niet de bedoeling. Als u de twee versies naast elkaar legt, dan is de nieuwe compacter en bondiger. Katholiek blijft omdat het nu eenmaal de lading dekt. Je kan spreken over de katholieke religie, levensbeschouwing of als sociologisch gegeven. Tot mijn grote verbazing komt deze conclusie overeen met de algemene opinie aan de KULeuven. Ongeveer 95procent van de gemeenschap binnen de universiteit wil blijven vasthouden aan die katholieke universiteit', zegt hij.

Rector is neutraal

We hadden graag geweten tot welk kamp de biomedicus Mark Waer behoorde. Vlotter dan u 'De kerk in het midden houden' kunt zeggen, antwoordde de rector dat hij als leidinggevende en betrokken partij, neutraal blijft.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio