Negentiger Achille nog op de tatami

Negentiger Achille nog op de tatami

Voorzitter Mario Meuleman overhandigt de oorkonde aan judoka Achille Van den Bossche (90 jaar). if Foto: © if

BERINGEN - Achille Van den Bossche staat op zijn negentigste nog altijd op de tatami en werd daarom in de bloemetjes gezet bij Judoclub Zelem.

De kranige negentiger heeft al heel zijn leven aan sport gedaan. Op zijn 32ste begon hij met boksen en behaalde hij diverse successen. In 1953 stapte hij over naar judo en ook daar mocht zijn palmares gezien worden: in 1962 kaapte hij de zwarte gordel weg, in 1970 behaalde hij zijn derde dan en nog wat later diverse provinciale titels.

Achille werd ook trainer bij Judoclub Hasselt en gaf judoles bij de rijkswacht in Etterbeek, waar hij beroepshalve actief was. Alsof dat nog niet genoeg was, liep hij ook nog een twintigtal marathons, die binnen de drie uur afgewerkt werden.

Sinds zijn vrouw zes jaar geleden stierf, woont Achille alleen in een flat, afhangend van woonzorgcentrum De Fakkel, in Paal-centrum. Bij Judoclub Zelem - een club die vooral recreatief werkt - is Achille in zijn sas.

'Op latere leeftijd starten kan bij ons perfect', zegt voorzitter Mario Meuleman. 'Er is niet de druk van de competitieclubs. Als voorzitter voor de club krijg ik vaak te horen: Ik ben vijftig, ik ga stoppen, maar Achille bewijst dat men nog een hele tijd kan doorgaan met judo. Hij is zeker één van de oudste judoka's van het land. Hij komt wel niet meer wekelijks naar de club, maar door zijn actieve levensstijl blijft hij wel gezond. Judo beoefenen is in ieder geval veel beter dan in de zetel blijven zitten. Achille is een voorbeeld voor ieder van ons.'

Het bestuur en de leden van Judoclub Zelem beseffen dat maar al te goed en gaven Achille bloemen en een oorkonde. De laureaat verraste door snel nog wat judoles te geven en door 85push-ups te doen.

www.judozelem.be

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio