Onderzoek Remo-stort kost zes miljoen euro

HOUTHALEN-HELCHTEREN - Het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT) trekt zes miljoen euro uit voor het Closing the Circle-project.

Dit is het hoogste bedrag dat ooit als onderzoeksbudget door het IWT werd goedgekeurd. Het Closing the Circle-project van de Group Machiels heeft als doel de zestien miljoen ton afval, op de Remo-site in Houthalen-Helchteren, te hergebruiken.

Dit gebeurt door een deel van de opgeslagen materialen te recupereren en opnieuw in omloop te brengen. Het recyclageresidu kan dan gebruikt worden voor de productie van groene elektriciteit en warmte.

De investering van zes miljoen euro door het IWT (43procent) en de Group Machiels (57procent) zal onder meer gaan naar de onderzoeks- en industriële partners van het project namelijk de Universiteit Hasselt (UHasselt), de Katholieke Universiteit Leuven (KULeuven) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO). Het project kent een doorlooptijd van drie jaar.

Zo zal er onder meer aandacht worden besteed aan het ontwerpen en bouwen van een complexe scheidingsinstallatie voor de gerecupereerde grondstoffen. 'Bijkomend onderzoek naar doorbraaktechnologie is zeer belangrijk', zegt Peter Tom Jones, onderzoeksmanger van de KULeuven. 'Met een budget van zes miljoen kunnen we op dat vlak grote vooruitgang boeken in Vlaanderen.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio