afgeraden door Agentschap voor Zorg en Gezondheid

Minnebronwater populairder dan ooit

Minnebronwater populairder dan ooit

Het water uit de Minnebron was nog nooit zo populair. ivw Foto: © Isabel Van Tendeloo

LEUVEN - Dankzij een vogel in hun watertoren ontdekken de inwoners van Bierbeek en omstreken nu de ware liefde. Tenminste, als je gelooft in de legende rond de Minnebron. Dat bronwater uit Oud-Heverlee is dezer dagen nog populairder dan anders.

Waarom zou je aanschuiven voor twee liter water in zakjes, als je gratis water kan tappen aan de bronnen in Oud-Heverlee? Verschillende bewoners uit het getroffen gebied, die nog zeker tot vandaag zonder drinkbaar kraantjeswater zitten, vonden dat de moeite waard om af te zakken naar de Minnebron of de Hertenbron. Dat zijn slechts twee van de zeven natuurlijke bronnen in Vlaanderen die volgens de Vlaamse Milieu Maatschappij drinkbaar zijn.

Richard Van Hoegaerden (62) zit al enkele dagen zonder drinkbaar leidingwater. 'Met het water dat we krijgen komen we zelfs niet toe om koffie te maken en daarna de afwas te doen', zegt hij. 'We wandelen hier af en toe, dus kennen we de Minnebron. De afgelopen dagen zijn we hier al verschillende keren komen aanschuiven.' Ook Anny Lemmens (70) uit Blanden is getroffen. 'Maar ik kom anders ook altijd naar hier. Dit water is veel lekkerder. Ik koop zelden water in de supermarkt. Ook de zakjes met drinkbaar water ben ik niet gaan afhalen', zegt ze.

Zelfs vooraleer een vogel het kraantjeswater besmette, was het er soms aanschuiven. Van heinde en verre komen mensen er water halen. Omdat het lekker en gratis is, of om een lief te vinden. Want volgens de legende vind je na een slok van de Minnebron binnen het jaar de ware liefde. Al lijken de waterdragers dat vaak niet te weten. 'Ik heb al genoeg tegenslag in de liefde gehad. Of het water werkt, valt dus nog af te wachten', stelt Jos Hublou (76) uit Heverlee.

Besmetting

Het water mag dan goedgekeurd zijn, toch raadt het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid het drinken ervan af. 'Er worden slechts twee keer per jaar controles op gedaan. Lang niet zo regelmatig als bij leidingwater dus, dat haast continu wordt gecontroleerd', stelt milieugezondheidsdeskundige Liesbeth Lejon. 'De Minnebron was de laatste jaren altijd ok, maar in de Hertebron werd vorig jaar nog een bacteriologische besmetting gevonden. Het kan dus altijd. Om zeker te zijn dat de bacteriën eruit zijn, zou je het water vijf minuten moeten koken. Maar dat is net zo lang als het besmette kraantjeswater, dus ik vermoed dat er niet veel mensen dat doen.'

Deze raadgeving hangt ook uit aan de bron, maar voor de meeste mensen in de rij is het verrassing. 'Ik kom al naar hier van voor het gekeurd werd. En ik leef nog altijd', zegt Lemmens.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio