Beurs nieuws

Stressbestendiger dan vorig jaar

Stressbestendiger dan vorig jaar

Foto: © pvg

De beleggers zijn niet meer zo makkelijk van hun stuk te brengen. Politiek, kredietbeoordelaars en 'restbanken' konden de obligatiebeleggers niet doen buigen.

Eind vorige week gingen we het weekend in met het gevoel dat Europese politieke verschuivingen een nieuwe bedreiging zouden worden voor de financiële stabiliteit in de eurozone. Zeker voor beleggers die een paar maanden geleden nog betaalden om geld te mogen lenen aan Nederland (negatieve rente op kortlopend papier) was het een hard ontwaken: ook Nederland heeft politiek en financieel lang niet al zijn zaakjes op orde. En in Frankrijk won de socialist François Hollande de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

The Economist noemt Hollande in zijn laatste nummer 'gevaarlijk' voor Frankrijk en Europa. Toch bleven de voorbije week de financiële markten rustig. Alleen maandag wipte de Nederlandse rente op tien jaar even tien basispunten op. En de Franse rente op dezelfde looptijd lijkt wel gebeiteld rond de 3,00%.

Ook de Belgische overheidsrente op tien jaar blijft merkwaardig stabiel rond 3,40%. Toch als je denkt aan de nachtmerrie dat België de restbank van Dexia zou moeten 'consolideren' (in de eigen nationale rekeningen opnemen). Dan zou de Belgische overheidsschuld van pakweg 350 miljard euro met zomaar even 250 miljard euro de lucht inschieten. Maar dan zouden ook de activa van Dexia (een bedrag in de buurt van de schulden) op de rekeningen van België komen, dus 'netto' is het toch wat minder noodlottig dan het er 'bruto' uitziet.

Met de dubbele ratingverlaging van Spanje donderdagavond testte ook Standard & Poors de markten. Het verdict: de markt voor overheidsobligaties is een stuk weerbaarder dan vorig jaar. De rente in Spanje bleef ook vrijdag onder de 6% en Italië haalde met wat extra rentevergoeding vlot 6miljard euro op.

Opmerkelijk: Omega Pharma leent goedkoper dan Italië. Het bedrijf haalde in één dag 300 miljoen euro op en betaalt een rente van 4,00% op papier van 5jaar. Italië betaalt op dezelfde looptijd met een jaarlijkse rente van 4,86% een pak meer. Beleggers vinden een privébedrijf dat apothekersproducten commercialiseert meer solvabel (beter in staat terug te betalen) dan de derde economie van Europa.

Corrigeer

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees