Jan Reyns financieel journalist

Beter aan de kant van Marc Coucke

Beter aan de kant van Marc Coucke

Foto: © pvg

BRUSSEL - 'Omega Pharma sluit zijn obligatielening af wegens succes', triomfeerde gisteren het persbericht uit Nazareth. Omega Pharma haalde op een dag 300 miljoen euro op en betaalt een brutocoupon van 4,50 procent op 5jaar en 5,00 procent voor een looptijd van 7 jaar.

Dat is zowat een derde van de totale beurswaarde waartegen het bedrijf van de beurs ging. Het is al langer duidelijk: bied spaarders een coupon van bruto 4,00 procent en je haalt zoveel geld op als de zee diep is. Omega Pharma moest na een dag al 'stop' roepen.

Het zet aan tot denken. Marc Coucke is een geweldige zakenman. Met een onnavolgbare flair voelt hij aan hoe en waar hij zich moet positioneren. Dat betekent dat een belegger zich waarschijnlijk veel beter aan dezelfde kant kan zetten als Marc Coucke. Dus: aandelen kopen en geen obligaties tegen een coupon die netto nauwelijks de inflatie dekt.

Aandelen van Omega Pharma kan je niet meer kopen natuurlijk en ondertussen wil ook Transics 'een Omega Pharmake doen'. Hoe denkt u dat de bieders hun bod tegen 7,1 euro per aandeel gaan financieren? Ja, misschien met het geld dat ze kregen als het bedrijf vijf jaar geleden tegen 17,50euro naar de beurs kwam. Maar nu het goedkoop lenen is, lijkt de kans groot dat er een hefboompje wordt opgezet tegenover de Transcis-aandelen.

De populariteit is begrijpelijk: een obligatie met een vaste coupon lijkt zoveel veiliger dan een aandeel zonder of met een veel minder zeker dividend. Maar vooral: met een aandeel is de belegger meer overgeleverd aan de markt. De beurs, waar de koersen dagelijks hevig te keer kunnen gaan. En de jongste elf jaar ging het veel meer dan gewoonlijk naar beneden.

Toch leert de geschiedenis dat de rendementen op aandelen altijd terugkeren naar een gemiddelde van pakweg 7 procent. Sinds 1926 tot en met 2011 bedroeg de opbrengst per jaar op de Amerikaanse S&P 500 zelfs 9,75procent per jaar.

Voor wie niet wakker ligt van de schommelingen op de aandelenbeurzen, lijken de investeringskansen bijzonder gunstig. De voorbije 10 jaar was de opbrengst op aandelen met 2,7 procent gemiddeld per jaar veel lager dan het gemiddelde. We hebben dus een inhaalbeweging te goed. Het enige probleem: we weten niet wanneer.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio