Nieuwe voorzitter voor Abbevillecomité

Nieuwe voorzitter voor Abbevillecomité

Het comité wil vier Bruggelingen herdenken die zonder proces in Abbeville werden gefusilleerd.mvn Foto: © michel vanneuville

BRUGGE - Het Brugse Abbevillecomité heeft met Stefaan Coudenys een nieuwe voorzitter in de rangen. Hij neemt de taken over van bezieler Marc De Vriese. Daarnaast zal ook schepen Jean-Marie Bogaert (N-VA) het verjongde comité vanaf volgend jaar vervoegen.

Het Abbevillecomité werd vijftien jaar geleden opgericht en herdenkt jaarlijks het drama van 1940 toen in het Noord-Franse Abbeville 21 onschuldige burgers werden vermoord door Franse militairen.

Vier Bruggelingen die nooit een proces kregen, werden ook in Abbeville gefusilleerd. Het ging om Louis Caestecker, Maria Ceuterick, Jan Rijckoort en Joris Van Severen.

In 1978 verleende de Belgische Staat eerherstel aan Louis Caestecker en Maria Ceuterinck, maar voor Jan Rijckoort en Joris Van Severen, de stichter van het Vlaams-nationalistische Verdinaso, is dat er nooit gekomen. Omdat de namen van de vier Brugse slachtoffers nooit op de gedenkplaat van de militaire kapel in de Kartuizerinnenstraat mochten worden toegevoegd, omdat ze niet door Duitse soldaten werden omgebracht, richtte het Abbevillecomité een eigen gedenksteen op aan het Bourgoensche Cruse in de Wollestraat.

'Daarmee willen we de vier slachtoffers van dit drama blijven herdenken, maar tegelijk staat het ook symbool voor de kwetsbaarheid van de rechtsstaat, en hoe snel de grens tussen beschaving en barbarij kan vervagen. Het is ook een oproep om deze droevige Brugse bladzijde uit de oorlog om de juiste redenen te herdenken', aldus kersvers voorzitter Coudenys.

De herdenking vindt dit jaar plaats op zaterdag 21mei om 11uur aan 't Bourgoensche Cruyce (Wollestraat35).

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio