Bekende ramsjwinkel zal in veel kleiner pand alleen nog boeken verkopen

De Kaft moet inkrimpen

De Kaft moet inkrimpen

Patrick De Groef: 'Ik ben 60, maar doe toch voort, uit liefde voor het vak.' lva Foto: © Lieven Van Assche

GENT - De Kaft, de gerenommeerde ramsjzaak voor boeken, cd's, dvd's, lp's en posters, moet inkrimpen. Eind oktober sluit het grote pand aan de Kortrijksepoortstraat en verhuist de winkel naar een veel kleiner huis aan de overkant. 'Ik verkoop dan alleen nog boeken en hoop mijn internetwinkel flink uit te bouwen', zegt eigenaar Patrick De Groef.

Patrick De Groef begon in 1972 aan Verlorenkost een kleine winkel voor tweedehandsboeken en lp's. Hij was een muziek- en boekenliefhebber en zag een gat in de markt. Met wat geluk en dankzij zijn goede neus kon hij zijn zaak uitbouwen. Hij was al een naam voor De Slegte in Gent arriveerde. Eerst steunde hij vooral op studenten, later vonden de Gentenaars de weg naar de Kaft. Zeker toen hij eerst naar een pand op de hoek Kortrijksepoortstraat/Sint-Kwintensberg en vijftien jaar geleden naar het grote pand aan de Kortrijksespoortstraat verhuisde.

'Ik heb in al die jaren een trouw cliënteel opgebouwd. Noem mij veeleer een ramsjwinkel dan een tweedehandsboekenzaak. Want tachtig procent van mijn boeken zijn nieuw, afkomstig van stocks en uitgeversrestanten', vertelt hij. Hij specialiseerde zich ook in muziek, filmposters en dvd's.

Hij kende goede jaren aan de Kortrijksepoortstraat, maar lijdt sinds enige tijd onder de opkomst van internet en de neergang van de cd-verkoop. Daarnaast kwam er concurrentie van Mediamarkt, de Oxfam-boekhandel en de tweedehandsboekenmarkt op de Ajuinlei. Het pand was te duur geworden en ook de loonkost voor een voltijdse medewerker werd te hoog. 'Ik moet helaas mijn medewerker ontslaan', zegt hij.

De nieuwe winkel zal amper 70m2 groot zijn. De zaak vandaag is 300m2 groot en heeft een aanlokkelijk, meterslang uitstalraam. 'Daarom heb ik sinds mei vorig jaar ook een internetshop. Dat is de toekomst. Straks staan er tien- tot twaalfduizend boeken op internet. Je zal thuis via een pc of een iPad kunnen zoeken in mijn winkel en ook bestellingen doen.'

Stockverkoop

Vanaf 16 maart begint hij met een stockverkoop in het nieuwe pand aan de overkant, op nummer5A. Vanaf november opent daar de nieuwe zaak, die van woensdag tot zaterdag open zal zijn. Daar zal hij literatuur, thrillers en boeken over kunst, wetenschap, reizen en filosofie aanbieden.

In september bestaat De Kaft 40 jaar. De 60-jarige Patrick De Groef doet voort. 'Omdat het moet, uit liefde voor het vak en voor mijn trouwe klanten', zegt hij.

www.dekaft.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio