Chantal Dick werd op Meulesteedsesteenweg door vrachtwagen gegrepen

Indrukwekkende dodenwake voor verongelukte fietsster

Foto: © julie landrieu

GENT - De Fietsersbond hield gisteren een dodenwake voor Chantal Dick, de 52-jarige Gentse die op 16 maart werd gegrepen door een zware vrachtwagen op de Meulesteedsesteenweg. De vrouw woonde vlakbij en er kwam dan ook heel wat volk opdagen.

Zo'n dertig fietsers verzamelden omstreeks 16.30 uur aan het Dampoort-station om in colonne en onder politiebegeleiding naar de lokatie van het tragische ongeval te rijden.

Daar, op de Meulesteedsesteenweg net over de spoorweg aan het kruispunt met de Pauwstraat, stonden nog eens zo'n veertig mensen de fietsende colonne op te wachten. Daarbij de echtgenoot van de overleden Chantal Dick, Ronny, in tranen, rode ruiker in de hand en bijgestaan door zijn zoon Glenn en enkele familieleden. Het gezin woont iets verderop aan de Meulesteedsesteenweg en vele buren brachten haar een allerlaatste groet. Ook collega's van het bedrijf waar ze werkte, verfbedrijf Lippens in de Gentse haven, waren aanwezig.

Passeren

Chantal Dick kwam op 16 maart met de fiets vanuit de richting van het Neuseplein de spoorwegovergang overgereden op de Meulesteedsesteenweg. Ze kwam onder de wielen terecht van een vrachtwagen die rechts de Pauwstraat wilde indraaien. Haar man Ronny werd door de politie opgebeld dat er iets was gebeurd. Terwijl hij naar huis reed, passeerde hij zonder het te beseffen langs de plek waar zijn vrouw zonet was overleden. De man, die nog zwaar kampt met het verlies van zijn vrouw, reageerde gisteren toch opgelucht dat er zo veel mensen bij de dodenwake aanwezig waren.

Terwijl het drukke verkeer voorbijraasde - auto's én vrachtwagens - hield de groep een minuut stilte. Een witte ghostbike werd vastgehecht aan een paaltje tussen de spoorweg en de Pauwstraat. De familieleden en de Fietsersbond legden een ruiker bloemen bij de fiets.

De Gentse Fietsersbond houdt er al twintig jaar aan om voor elk dodelijk slachtoffer dat in het verkeer valt, een dodenwake te houden. Met dit initiatief wil de Fietsersbond stilstaan bij het leed dat verkeersongevallen veroorzaken bij de nabestaanden en tegelijk de overheden blijven wijzen op onveilige verkeerssituaties.

De volgende dodenwake en plaatsing van een witte ghostbike vindt plaats op 10 juni aan de Della Faillelaan in Zwijnaarde. Bovenop de brug over het Scheldekanaal werd fietser Geert Verdonck (45) uit Merelbeke daar op 5 april aangereden door een vrachtwagen. Hij stierf ter plekke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio