Koksijdse burgemeester schrijft levensverhaal

Koksijdse burgemeester schrijft levensverhaal

Marc Vanden Bussche overloopt zijn hele leven in '1661 - dum spiro, spero'. mma Foto: © Mark Maes

KOKSIJDE - '1661 - dum spiro, spero' is de mysterieuze titel van een boek dat burgemeester Marc Vanden Bussche schreef.

'De uitleg is nochtans eenvoudig. 16 is mijn huisnummer en 61 is mijn leeftijd. Het Latijn betekent: zolang ik adem, is er hoop. Het boek geeft een overzicht van mijn leven.' Hoe hij er toe kwam om dat boek te schrijven? 'Auteur Thierry Deleu, die destijds een In Memoriam samenstelde over de burgemeester van Harelbeke, overtuigde me. Gelukkig was het voor mij nog geen In Memoriam. Het is een biografie en een familiekroniek. Eigenlijk zijn het tafelverhalen, gezellige gesprekken die geregeld terugkeren tijdens een familiemaaltijd. Op die manier overloop ik mijn leven', zegt Marc Vanden Bussche.

Studententijd

'Thierry Deleu deed vooral opzoekwerk en interviews, onder meer met mijn vader, vrouw en kinderen. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met een 200-tal foto's, vooral familiekiekjes. Het bevat maar een kort hoofdstuk over mijn politieke carrière. Het hoofdstuk over mijn studententijd is veel langer. Natuurlijk komt ook mijn leven als notaris ruim aan bod. Veel persoonlijke verhalen spelen zich af tegen de achtergrond van belangrijke wereldgebeurtenissen. Toen president John F. Kennedy werd neergeschoten, zat ik als student op de tram. Bij de landing op de maan verliet ik vlug een dancing om het allemaal mee te maken op televisie.'

'In mijn loopbaan als burgemeester heb ik ook belangrijke mensen ontmoet. In het boek zie je me bijvoorbeeld bij Justine Hénin en Kim Clijsters. Maar het boek is vooral een menselijk verhaal. Zoals het in dit boek staat, wil ik dat de mensen mij later herinneren. Ik wil dat ze weten wie ik was, wie hun burgemeester was. Dit is mijn Facebook', aldus Mark Vanden Bussche.

Het boek kost 10euro. Bestelformulieren zitten in het infoblad Tijdingen. Het boek zal ook in de Standaard Boekhandel en lokale boekenwinkels te koop zijn. 0471-37.24.90.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio