Prince geeft nieuw album weg via uw krant

Prince geeft nieuw album weg via uw krant

Foto: rr

Op zaterdag 10 juli pakt uw krant uit met een stunt vanjewelste: op die dag vindt u het nieuwe album van wereldster Prince gratis bij ‘Het Nieuwsblad’ en ‘De Gentenaar’. De cd met nieuwe songs van de Amerikaanse muzieklegende zal ’20TEN’ heten. Ook andere Europese kranten en tijdschriften geven de plaat weg.

Kan u het zich mooier wensen? Op zaterdag 10 juli kan u dankzij uw krant in primeur de splinternieuwe cd van Prince beluisteren en vervolgens kan u ’s avonds naar het concert van de Amerikaanse muzieklegende op de weide van Werchter, om de muziek live te horen. Met 2OTEN herhaalt het genie van popklassiekers als Purple rain en 1999 de spraakmakende stunt die hij in 2007 met de Britse krant The Mail on sunday opzette. Toen gaf hij zijn cd Planet earth weg via die krant naar aanleiding van een reeks concerten in de Londense O2 Arena (goed voor 400.000 tickets). Net zoals nu het geval zal zijn, was het album toen ook niét in de platenwinkel te vinden.

Negen nieuwe nummers

Het was de eerste keer dat een artiest op die manier niéuw werk de wereld instuurde, en het zorgde voor heel wat controverse binnen de muziekindustrie. Het was de Princefans (en alle andere muziekfans) een zorg: maar liefst drie miljoen Britten repten zich in juli 2007 naar een krantenwinkel om een exemplaar van Planet earth te bemachtigen. Drie jaar later pakt de muzikant opnieuw met zo’n stunt uit, maar deze keer zet Prince de actie nog groter op. Naast Het Nieuwsblad en De Gentenaar zullen nog andere kranten en tijdschriften in Europa op 10 juli of iets later het schijfje met negen nieuwe nummers (en één verborgen track) bevatten.

Toen we begin deze maand voor een exclusief interview bij de 52-jarige Prince op bezoek waren in zijn Paisley Park-studio’s toonde de muzikale duizendpoot zich alvast uitermate enthousiast over zijn nieuwe werkstuk. Hij kon niet wachten om ons hoogstpersoonlijk de nieuwe nummers te laten horen, waarop onder meer saxofonist Maceo Parker meespeelt.

Uitstekend

Wie een mindere Prince-cd verwacht, zal aangenaam verrast zijn. 20TEN toont een Prince in uitstekende vorm, die meer dan eens muzikaal knipoogt naar zijn roemrijke verleden. Toen we hem daarover aanspraken, bevestigde hij onze vermoedens. ‘Ik heb enkele instrumenten die ik gebruikte ten tijde van mijn platen Controversy en 1999 opnieuw uit mijn kelder gehaald.’

Op de vraag waarom hij verkiest om op deze manier zijn nieuwe muziek te verspreiden, bleef de ongrijpbare ster eerder vaag. Het is alom geweten dat hij, na zijn jarenlange ruzie met platenfirma Warner, een afschuw heeft van platenfirma’s en platencontracten. Hij wil bovenal vrij zijn en kunnen doen wat hij wil. ‘Waarom zou je het in 2010 nog via een grote platenfirma proberen?’, vertelde hij ons in Minneapolis. ‘Je kunt het allemaal zelf doen. Daarom geef ik mijn muziek via jouw krant weg. God is een genereus, liefhebbend en vrijgevig iemand. Doe zoals God, staat het geschreven. Mogelijkheden genoeg.’

‘Internet voorbij’

Ook van het internet lijkt hij zijn buik vol te hebben. Onlangs sloot Prince de website waarlangs hij zijn jongste cd Lotusflow3r verkocht. ‘Het internet is voorbij’, was het enige wat hij daar tijdens ons bezoek over wilde vertellen. ‘Herinner je je nog dat MTV hip was? En dat er toen een moment kwam dat MTV ineens passé was? Zo is het met internet ook. Waarom zou ik mijn nieuwe muziek nog aan iTunes geven? Ze weigeren om er mij een voorschot voor te betalen. En dan zijn ze boos dat ze mijn muziek niet krijgen?’ Hij bevestigde dat hij welomlijnde plannen heeft over hoe hij zijn carrière in de toekomst wil gaan sturen, maar liet glimlachend niet in zijn kaarten kijken.

Het lijkt er in elk geval flink op dat Prince niet alleen zelf zijn stempel op het jaar 2010 wil zetten, maar dat hij ook aan een golf van herwaardering toe is. Zo kreeg hij zondagavond in het Amerikaanse Los Angeles voor de ogen en oren van de belangrijkste artiesten uit de zwarte Amerikaanse muziekwereld een trofee voor zijn hele carrière. Onder meer Alicia Keys en Patti Labelle betoonden hem muzikaal eer tijdens de jaarlijkse BET Awards, een glamouravond opgezet door het televisienetwerk Black Entertainment Television. Eerder kregen al James Brown en Diana Ross de gegeerde Lifetime Achievement Award.

Voor u is het nog welgeteld elf nachtjes slapen, dan weet u dankzij uw krant hoe fris en levendig Prince anno 2010 klinkt.
 

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees