Renovatie dodenhuisje en kerkhofmuur kost 100.000 euro

SINT-GILLIS-WAAS - Kerken en hun omgeving, de kerkfabrieken en kerkhoven happen dit jaar zo'n 750.000 euro uit het gemeentebudget.

Voor de investeringstoelagen aan de kerkfabrieken alleen al is 300.000 euro uitgetrokken. Het overgrote deel daarvan, 247.000 euro, gaat naar de kerkfabriek van Sint-Pauwels voor de binnenrestauratie van de Sint-Pauluskerk. De elektriciteit en verwarming worden vervangen en de beeldhouwwerken en twee schilderijen worden gerestaureerd. Ook de omgeving rond de Sint-Pauluskerk wordt aangepakt. De herstellingswerken aan het hekwerk en kerkmuur, die beiden als monument werden beschermd, zijn na een ruim tien jaar durende administratieve rompslomp een dikke week geleden gestart. De kostprijs daarvan bedraagt 100.000 euro, waarvan de gemeente driekwart betaalt. De gemeente wil de renovatiewerken ook aangrijpen om de verouderde en slordig ogende kerkomgeving een volledige facelift te geven. Geraamde kostprijs: 250.000 euro.

In Sint-Gillis-Waas worden het dodenhuisje en de kerkhofmuur gerenoveerd. Het dodenhuisje uit 1902 heeft door zijn trapgevels, glas-in-loodramen, smeedijzeren tralies en een horizontale band in arduinsteen een architecturale meerwaarde. Het gebouwtje is momenteel echter in vervallen toestand: het houtwerk is verrot, vele ramen zijn gebroken, er ontbreken stenen en er is veel vochtschade. Bovendien draagt het duidelijke sporen van onhandige renovatiepogingen uit het verleden. Na de renovatie krijgt het dodenhuisje een nieuwe bestemming. Ook de bakstenen kerkhofmuur uit 1896 is aan herstelling toe. De muur helt zwaar over en moet dringend hermetst worden. Voor al die werken is 100.000 euro voorzien. Tenslotte staat er ook nog 20.000 euro op de begroting ingeschreven voor het aankopen van columbariumnissen en het aanleggen van urnevelden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio