Jubileum wordt jaar lang gevierd

Schoonaarde viert 600ste verjaardag met eigen bier

Schoonaarde viert 600ste verjaardag met eigen bier

Feestcomité Sconarda presenteerde gisteren trots de 'Schoonaardse Plekker.' jdl Foto: © Jean-Pierre De Lamper

DENDERMONDE - Schoonaarde bestaat zeshonderd jaar en dat wordt een heel jaar lang gevierd, onder meer met een speciaal feestbier. 'Wij willen Schoonaarde weer op de kaart zetten', zegt Dirk D'Hondt, voorzitter van het feestcomité Sconarda. Het feest begint op 20 maart.

Sconarda werd vorig jaar opgericht, onder meer naar aanleiding van het inhuldigingsfeest van de vernieuwde dorpskern. 'Wij hebben daarvoor heel goed kunnen samenwerken met het stadsbestuur', zegt Dirk D'Hondt. 'Dat was ook zo voor de jaarmarkt en het vuurwerk boven de Schelde. Omdat er heel wat mensen vonden dat er best wel eens een en ander georganiseerd mocht worden in Schoonaarde, hebben wij de koppen bij elkaar gestoken. Zo is Sconarda ontstaan.'

Uit dat feestcomité werd nu een werkgroep gedistilleerd die de viering van het zeshonderdjarig bestaan van de parochie in goede banen leidt. 'Eigenlijk vieren wij dat in 1411 voor het eerst iets geschreven werd over 'Scoenaerden capelle', weet D'Hondt. 'De eerste bewoners waren allicht vissers die zich kwamen vestigen aan een zogenaamde 'schoonen aerd', een aanlegplaats voor schepen die zich lieten droogvallen op de zandplaten aan de rechteroever van de Schelde. Dat gebeurde stroomafwaarts van het toenmalige veer, waar nu de brug ligt.'

De initiatiefnemers zijn bijzonder tevreden dat alle verenigingen van Schoonaarde ondertussen meewerken in Sconarda 600. De werkgroep is, na zes maanden, klaar met het feestprogramma. Het jubeljaar wordt op 20 maart heel traditioneel ingezet met een eucharistieviering waar alle verenigingen van de parochie aan meewerken. Na de mis volgt een receptie, in openlucht of, als het weer te slecht is, in de parochiezaal. Later op het jaar volgen nog een tentoonstelling van kerkschatten, wordt een schoolklasje ingericht zoals het vroeger was, is er een opentuindag en worden een fotozoektocht en een fietszoektocht georganiseerd.

Tripel Plekker

Maar er is meer. 'Wij hebben speciaal voor de gelegenheid een feestbier laten brouwen, de Schoonaardse Plekker. Dat is een tripel.' Het etiket werd ontworpen door de plaatselijke kunstenares Karoline 't Kindt. 'De Plekker is een bijnaam voor de Schoonaardenaars die de meeste mensen vergeten zijn', zegt Dirk D'Hondt. 'De naam komt uit het klompenmakersambacht dat indertijd intensief beoefend werd in Schoonaarde. Het schoeisel dat hier gemaakt werd, verschilde van de klassieke klomp door een lederen band ter hoogte van de voorvoet. Het geluid van de klompen op de kasseien -in Schoonaarde noemden ze dat het plekken- moet de aanleiding tot deze bijnaam geweest zijn.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio