Dirk Wauters nieuwe topman van VRT

Dirk Wauters nieuwe   topman van VRT

Dirk Wauters.pn
Foto: © Christophe Licoppe

Dirk Wauters (52) wordt op 1 juni de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de VRT. Hij volgt Tony Mary op, die vorig jaar naar huis werd gestuurd.

,,De juiste man op de juiste plaats''. Zo kondigde minister-president Yves Leterme (CD&V) de nieuwe topman van de VRT aan. Dirk Wauters is door de driekoppige jury - gedelegeerd bestuurder ad interim Piet Van Roe, VRT-voorzitter Guy Peeters en de minister van Media Geert Bourgeois (N-VA) - unaniem aan de Vlaamse regering voorgedragen als de beste kandidaat. Op de shortlist, opgesteld door het headhuntersbureau Schelstraete en Desmedt, stonden vijf namen, maar geen enkele vrouw.

Dirk Wauters, een burgerlijk ingenieur elektronica en licentiaat toegepaste economische wetenschappen, heeft een indrukwekkend parcours afgelegd in de technologiesector. Hij bekleedde topfuncties bij onder meer Alcatel en Siemens.

Bij de VRT is hij al de derde gedelegeerd bestuurder op rij die uit de technologiesector komt. Het parcours dat hij heeft afgelegd, vertoont trouwens nogal wat gelijkenissen met dat van de eerste VRT-topman Bert De Graeve. De huidige ceo van de staaldraadproducent Bekaert en Wauters kennen elkaar ook van bij de telecomreus Alcatel. Er wordt zelfs gesuggereerd dat De Graeve het headhuntersbureau op het pad van Wauters heeft gezet.

Wauters komt dan wel niet uit een mediabedrijf, maar hij komt wel uit een sector die zeer nauw aansluit bij de VRT. Ook bij Siemens werkte hij aan mediatoepassingen, zoals idtv en mobiele tv.

Het doorslaggevende argument voor deze keuze zou wel eens kunnen zijn dat Wauters bewezen heeft een manager te zijn die heel diplomatisch kan omgaan met de belanghebbenden van de onderneming, zoals de raad van bestuur en de vakbonden. Wauters krijgt hetzelfde salaris als zijn voorganger, 300.000 euro. Hij heeft nog zitting in de raad van bestuur van de KBC, maar dat blijkt niet onverenigbaar met zijn nieuwe functie. (lb)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees