Bibliotheek aan De Munt opent half 2013 de deuren

Nieuwe bib wordt draaischijf van kennis

Nieuwe bib wordt draaischijf van kennis

Yves Rosseel (midden) wordt directeur van de nieuwe bibliotheek. Hij legt de lat alvast heel hoog.sbr Foto: © SBR

ROESELARE - Half 2013 moet de nieuwe bibliotheek open gaan. Het moet een draaischijf worden van kennis en leren, een totaal nieuwe aanpak voor Vlaanderen.

De Roeselaarse bibliotheken lenen per jaar 600.000 boeken uit. Daarmee is de stad koploper in West-Vlaanderen. 'Een kwart van de Roeselarenaars maakt vandaag actief gebruik van de bibliotheek. Dat is heel mooi, maar onze ambities liggen hoger. De nieuwe bib aan De Munt moet een ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Een herkenningspunt in de stad. Niet enkel om boeken uit te lenen, maar ook om aangenaam te vertoeven en vooral om bij te leren op allerlei manieren', zegt Geert Depondt, voorzitter van vzw Het Portaal, dat de nieuwe bibliotheek runt.

Vanaf 1mei wordt Yves Rosseel algemeen directeur van de bibliotheek. Hij wil van de bibliotheek een draaischijf maken van kennis en daarmee een heel nieuw concept introduceren in Vlaanderen. 'De nieuwe bibliotheek moet op alle mogelijke manieren creativiteit stimuleren en competenties aanscherpen. Dat gaat verder dan boeken uitlenen, de bib moet centraal staan bij het verzamelen van kennis', zegt hij. '

'Heel Vlaanderen kijkt mee over onze schouder naar het welslagen van dit project', meent Depondt.

Albrecht Rodenbach

Half 2013 moet de nieuwe bibliotheek klaar zijn. Maar de campagne om de nieuwe bib bekend te maken bij het grote publiek start al in september, want de vzw wil hoge verwachtingen creëren.

Een definitieve naam is er nog niet. Vanuit politieke hoek is er grote vraag om het gebouw naar Albrecht Rodenbach te noemen. 'We organiseerden al een wedstrijd voor een goede naam, maar die leverde niet het gewenste resultaat op. Een verwijzing naar Albrecht Rodenbach is nog steeds een optie', zegt Depondt.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio