'Vechtertjes in de positieve zin'

BOKSEN Delfine Persoon en Oshin Derieuw willen bokssport vrouwvriendelijk imago bezorgen

BOKSEN Delfine Persoon en Oshin Derieuw willen bokssport vrouwvriendelijk imago bezorgen

Boxing Club Lichtervelde telt met (vlnr) Oshin Derieuw, Davine Delaere, Anna Beuselinck en Delfine Persoon vier Belgische kampioenen. Bart Vandenbroucke Foto: © David Catry / VDB

GITS / LICHTERVELDE / ROESELARE / MOORSLEDE - Wanneer een gemiddelde sportliefhebber gevraagd wordt om een aantal vrouwen uit de Belgische bokssport op te sommen, zal hij waarschijnlijk niet verder komen dan oud-gediende Daniella Somers. Bij Boxing Lichtervelde timmeren tegenwoordig Delfine Persoon en Oshin Derieuw aan de weg.

Boksen is op zich al een apart wereldje. Jongeren uit de betere sociale milieus komen zelden of nooit in de soms grauwe bokssport terecht. Veel clubs werden vroeger vaak gerund in het rokerige zaaltje van een plaatselijke kroeg. Vooral de vaak lelijke tatoeages van al dan niet gediplomeerde trainers en verzorgers sprongen daarbij het meest in het oog. En vrouwen zag je er zelden of nooit. Maar dat is nu veranderd.

Boxing Club Lichtervelde is momenteel één van de toonaangevende West-Vlaamse boksclubs. Manager Filip Tampere werkt er niet alleen intens met boegbeeld Kobe Vandekerkhove, maar ook met de meisjes Delfine Persoon (22) en Oshin Derieuw (22).

Niet altijd doorsnee

Delfine Persoon woont in Moorslede en werkt bij de politie. Ze deed vroeger aan judo en werd zelfs een paar keer Belgisch kampioen. Door rugproblemen moest het tenger ogende meisje echter stoppen.

'De pijn was niet meer te harden en medisch was het ook niet meer verantwoord', zegt Persoon. 'Ik wilde echter aan gevechtssport blijven doen en kwam zo in het boksen terecht. Ik begon in Izegem, maar sinds het vertrek van Sugar Jackson is daar een leegloop aan de gang. Zo kwam ik bij Filip Tampere in Lichtervelde terecht. Oshin Derieuw had het daar in het begin nogal moeilijk mee. Tot voor onze komst draaide veel in Lichtervelde rond haar, maar plots moest ze alle aandacht en begeleiding delen. Dat bleek eventjes moeilijk, maar nu schieten we goed op met elkaar en helpen we mekaar.'

Van het vaak grauwe sfeertje in het boksmilieu heeft Persoon nooit last gehad. Ook aan de ietwat clichématige opmerking dat boksen niets voor vrouwen is, ergert ze zich niet.

'Door mijn werk bij de politie ontmoet ik ook niet altijd de doorsnee mens van de bevolking. Ik weet daar dus wel raad mee', zegt Persoon, die zaterdag in Gits haar eerste profkamp tegen Jana Matisova won met KO in de tweede ronde. 'Als mensen mij de eerste keer zien, kunnen ze niet geloven dat ik boks. Iemand die mij wat beter kent, weet dat ik een vechtertje ben. In de goede betekenis van het woord hoor, want in het gewone leven ben ik een hele brave.'

IJdel

Oshin Derieuw denkt nog niet aan een profstatuut. In Gent wil ze eerst proberen lerares Engels en zedenleer te worden. Ze wil vooral pieken naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen. 'Tegen dan moet vrouwenboksen een olympische sport zijn en dan wil ik er zeker bij zijn.'

Derieuw is een mooie verschijning, maar deed vroeger ook al graag aan eerder vrouwonvriendelijke sporten. 'Ik speelde nogal graag met de jongens en toerde bijvoorbeeld graag rond op een BMX of scooter. In mijn omgeving keken ze wel raar op toen ik plots over boksen begon, maar ik heb eigenlijk nooit tegenkanting gehad. Ik weet dat boksen gevaarlijk kan zijn. Ik zal echter nooit risico's nemen of geen gekke dingen doen, want mijn lichaam primeert. Ik mag dan wel boksen, ik ben nogal ijdel en wil vooral vrouw zijn en blijven', zegt Derieuw, die zaterdag in Gits de Nederlandse Anna Koning versloeg.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio