Omwonenden getuige van opmerkelijke actie tijdens E3-Prijs

Motard schermt flitspaal af voor vipkaravaan

Motard schermt flitspaal af voor vipkaravaan

Luc Delaruelle en Gerda Legrand legden de actie van de motard op foto vast. pdv
Een motard hield een bordje klaar dat hij voor de flitspaal hield toen de vipkaravaan door de dorpskern in Melden reed. if
Foto: © Paul Darragas

OUDENAARDE - Tijdens de doortocht van de E3-Prijs Harelbeke schrok een motard er niet voor terug om de flitspaal langs de Berchemweg in Melden met een bord af te dekken. Op die manier wou hij voorkomen dat de vipkaravaan zou geflitst worden.

Opmerkelijk tafereel aan de Berchemweg in de dorpskern in Melden tijdens de E3-Prijs Harelbeke vorige zaterdag. Een motard die een karavaan vipbussen begeleidt stapt af aan de flitspaal en bedekt het oog van de flitscamera met een bord. Luc Delaruelle en Gerda Legrand die in de dorpskern hun nieuwe optiekzaak openen, waren getuige en legden de actie van de motard op foto vast.

'Wij waren op dat ogenblik bezig met de inrichting van onze nieuwe zaak', vertelt Gerda Legrand. 'Ik zag hoe verschillende bussen heel snel door de dorpskern reden en daarom wou ik wel eens zien of de flitspaal werkte. Ik was verbouwereerd en bijzonder kwaad toen ik zag dat een motard een bord voor de flitspaal hield. Het ging om een soort telescopische stok waaraan een plakkaat bevestigd was. Ik nam meteen mijn fototoestel om enkele beelden van dit toch wel frappante voorval te schieten. Onze zoon is nog naar die man gelopen om te vragen wat hem bezielde.

'We moeten snel naar Harelbeke', riep die motard. Intussen hebben wij al vernomen dat tijdens wielerwedstrijden wel meer dergelijke handelingen worden gesteld. Dat moet dus wel georganiseerd zijn. Wij viseren daarom de persoon in kwestie niet. Maar wij zien het als onze burgerplicht om dit te signaleren. De vipkaravaan mag zich best van het ene naar het andere feestje verplaatsen, maar moet dan wel de verkeersregels respecteren.'

Vervelend voorval

De organisatoren van de E3-Prijs Harelbeke veroordelen de actie van hun motard.

'Een zeer vervelend voorval dat wij als organisatie uiteraard betreuren', reageert Philippe Vermeeren die verantwoordelijk is voor de vipkaravaan.

'Uiteraard worden de plaatsen van de flitspalen niet systematisch in kaart gebracht en van een georganiseerd handelen is hoegenaamd geen sprake. In dit geval ging het om een eenmansactie van een motard die mee een aantal vipbussen begeleidde. Die man wordt zeker op de vingers getikt. Enkele jaren geleden is dergelijke actie nog eens gebeurd en ook toen zijn wij tegen de betrokkene opgetreden. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt. Wij hadden dit keer vierendertig vipbussen op de baan, evenwel niet in één karavaan. Het vipgebeuren is in vier formules onderverdeeld waardoor maximum zo'n vijftien bussen in karavaan rijden. Vooraan rijdt een signaalwagen met zwaailicht die de snelheid bepaalt en controleert.'

Het afdekken van de flitspaal krijgt ook nog een gerechtelijk staartje. Het parket van Oudenaarde start een onderzoek wegens het belemmeren van het verkeer. De betrokken motard riskeert een boete van 5.500 euro, de intrekking van het rijbewijs en zelfs een gevangenisstraf van vijftien dagen tot drie maanden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio