Halle neemt afscheid van slachtoffers van moord en zelfmoord

Politie-inspecteur en vermoorde ex begraven

Martine Albreghts.hrb Foto: © Herman Ricour

In Halle werden gisteren Johan Bellemans en Martine Albreghts begraven op hetzelfde tijdstip in een andere kerk. 'We hadden hier eigenlijk niet hoeven te zitten', riep pastoor Jan Baert op tegen zinloos geweld.

Politie-inspecteur Johan Bellemans bracht vorige week woensdag zijn ex-vriendin Martine om het leven toen ze bij hem spullen kwam ophalen. Nadien schoot hij zichzelf dood met zijn dienstwapen.

Beiden werden zaterdag op hetzelfde uur begraven, maar in een andere kerk. Vooral tijdens de uitvaartplechtigheid van Martine Albreghts kwamen veel mensen afscheid nemen. Onder hen veel collega's uit het Sint-Mariaziekenhuis, waar Martine als diensthoofd op het operatiekwartier werkte, en vrienden uit de loopclub en de turnkring waarin ze actief was.

Bijzonder emotioneel werd het toen mensen getuigden over de persoon die Martine was. Ze werd getypeerd als een dynamische vrouw met veel organisatietalent en er sociaalvoelend. 'Mama, ik ben zo blij dat we nog samen op vakantie zijn geweest. Ik zal je missen', zegde dochter Annelien.

Wrange woorden die verwezen naar de omstandigheden van Martines dood vielen er niet. Pastoor Jan Baert riep wel op voor een leven met meer verdraagzaamheid, respect en liefde en met minder zinloos geweld. 'We hadden hier eigenlijk niet hoeven te zitten', zei hij.

Op de begrafenisplechtigheid van Johan Bellemans waren heel wat collega's van de politie aanwezig, maar bewust niet in uniform. 'We komen in burger uit respect voor de familie van het slachtoffer', zei zonechef Johan Vanwezer. 'We willen Johan als een degelijk politieman niet vergeten, maar we keuren zijn laatste daden ook niet goed.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S