Brouwer Johan Brandt houdt feestweekend

Brouwerij Smisje viert 3 jaar met nieuw bier

Brouwerij Smisje viert 3 jaar met nieuw bier

Brouwer Johan Brandt voegt met het Smiske Extra een nieuw telg aan zijn biergamma toe.pdv Foto: © pdv

OUDENAARDE - Een vernieuwde bottelarij, een nieuw bierchalet en met Smiske Extra een nieuwkomer in het biergamma. De ambachtelijke brouwerij Smisje uit Mater steekt zich voor zijn driejarige bestaan volledig in't nieuw.

Bruggeling Johan Brandt kocht tien jaar geleden de voormalige limonadefabriek Amelberga in de Driesleutelstraat in Mater. Na zes jaar verbouwen startte hij met de productie van zijn eerste bier: het Smiske. Amper drie jaar na de start steekt brouwerij Smisje al in 't nieuw. 'We hebben de zwaar verouderde bottelarij van de limonadefabriek naar de schroothoop verbannen', vertelt Johan Brandt. 'In de plaats staat nu een modernere installatie van brouwerij Achouffe. Voor een perfecte hygiëne investeerden we in een volautomatische afvullijn: flesjes vullen, etiketten aanbrengen en verpakken gebeurt nu in een adem. De nieuwe lijn kon onze dikbuikige flesjes niet vullen. We kozen voor nieuwe, smalle en hoge flesjes. Dat levert meteen een nieuwe look op.'

Voor de etiketten van de vier Smiskes maakt de Brugse kunstenaar Ghislain Swinberge vier aquarellen. Smiske Bruin krijgt een herfstachtig tafereel, Smiske Winter een winters landschap, het klassieke Smiske Blond wordt omgeven door lentekriebels. Nieuwkomer in het gamma is het Smiske Extra, met een zomers etiket op het flesje. 'Het Smiske Extra is eigenlijk een klassiek Smiske met een extra toevoeging van hop tijdens de rustperiode van het bier', aldus Johan Brandt. 'Als eerste brouwer gebruikte ik de zogenaamde hoprandall, een waterfilter gevuld met hopbloemen die tussen het biervat en de tapkraan wordt gezet. Nu het bierverbruik in België weer in de lift zit en mensen thuis meer speciaalbieren drinken, wilde ik de hoprandall ook gebruiken voor ons bier op de fles. Zo is het Smiske Extra ontstaan. Kenmerkend is een extra hoparoma en -smaak'.

Ter gelegenheid van het driejarige bestaan en de geboorte van de Smiske Extra houdt Brouwerij Smisje een feestweekend op zaterdag 28 en zondag 29 april. Op beide dagen geeft brouwer Johan Brandt om 14 uur een rondleiding. Op zaterdag verzorgt de lokale groep De Hill om 15 uur een optreden en

's avonds sluit de band No Body af. Zondag om 15 uur zorgt de groep De Big Bayou Bandits voor de ambiance en de laatste noot is andermaal voor No Body.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio