Desondanks brengt dame nog bezoekjes aan haar man in de cel

18 jaar cel voor man die vrouw in brand stak

BRUGGE - De 66-jarige Roman Y. uit Sint-Kruis heeft in beroep 18 jaar cel gekregen. Die straf kreeg hij ook al in eerste aanleg. Deman overgoot zijn vrouw in de woonkamer met diesel en stak haar in brand. Ze raakte ernstig verminkt.

De gruwelijke feiten deden zich voor op 26 mei 2009. Na een zoveelste ruzie overgoot Roman Y., een 66-jarige man die geboren werd in Duitsland maar van Wit-Russische afkomst is, zijn 64-jarige vrouw die in de fauteuil zat met brandstof uit een grasmaaier. Daarop stak hij haar in brand. De dader diste eerst verhalen op als zou de jerrycan met brandstof zelf in brand zijn gevlogen, of dat zijn vrouw een sigaret opstak en de brand per ongeluk zo ontstaan is.

In beroep gaf Y. de volledige feiten toe. Toen hij zijn vrouw in haar zetel had overgoten, bleef die eerst verbaasd zitten. Ze besefte niet wat er gebeurde. Y. kwam naast haar zitten en ter hoogte van de knie stak hij haar in brand. De vrouw vluchtte naar de keuken, maar Y. sleurde haar de douche in om haar te blussen. Het slachtoffer, een verpleegster op rust, werd een tijdje in een kunstmatige coma gehouden. Na talrijke operaties is ze relatief goed hersteld.

Jerrycan

De man gaf toe dat de brand niet per ongeluk ontstaan is. Maar hij betwiste dat hij zijn vrouw wou vermoorden. ‘Er was zeker geen sprake van voorbedachtheid', meende zijn advocaat Chris Vyncke. ‘Die jerrycan stond geregeld binnen, omdat hij in het tuinhuis te warm kan worden.'

In zijn arrest betwist het hof die bewering. Uit het onderzoek is gebleken dat de jerrycan zelfs zonder schroefdop op voorhand in de woonkamer was gezet. Het motief van de daad was volgens het hof de nakende scheiding. ‘Aan de telefoon had Y. zijn vrouw tegen haar zus horen zeggen dat ze genoeg had van hem en dat ze hem niet meer wou horen of zien.' Volgens het hof had de man na het telefoontje voldoende tijd om zijn plan voor te bereiden. Ook nadat hij haar had overgoten met brandstof had hij nog de mogelijkheid om zijn poging te staken. Ook dat hij geen intentie had haar te doden, gelooft het hof niet.

De dader en het lachtoffer waren al veertig jaar getrouwd en houden sinds de feiten nog altijd contact. Momenteel gaat de vrouw haar man nog twee tot drie keer per week bezoeken in de gevangenis.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio