Eerste Belgisch kampioenschap in Kasterlee op 16 oktober op domein Heidehoeve

Pompoenschieters veroveren Kasterlee

Pompoenschieters veroveren Kasterlee

De drie teams uit Kasterlee krijgen ongetwijfeld concurrentie van deelnemers uit buurgemeente Lichtaart.pkk Foto: © Paul Keyenberg

KASTERLEE - Kasterlee is sinds mensenheugnis het dorp van de 'pompoenpapeters', maar de inwoners zullen vanaf zondag 16 oktober ongetwijfeld ook bekend staan als de 'pompoenschieters'.

Om aan 'Kasterlee, pompoenmaand' een blijvende uitstraling te geven, zijn er verscheidene uitschieters onder de activiteiten. Eerste hoogtepunt was het eerste weekend van oktober, met op zaterdag het Europees kampioenschap voor de zwaarste pompoen in Duisburg (bij Tervuren). Het pompoengenootschap van Kasterlee kon dit jaar jammer genoeg niet de zwaarste pompoen presenteren, hoewel ze toch met zeven leden binnen de eerste tien gerangschikt stonden. Limburger Jos Ghaye -geen onbekende in Kasterlee- won met een exemplaar van ruim 700 kilo voor Nick Gladinez uit Kasterlee met een 'zeshonderder'. Volgende zondag 9 oktober gaan ze aan het heemerf in Kasterlee meer de vrolijke toer op, met een wedstrijd pompoenpitspuwen. Maar intussen worden 'de messen geslepen' en katapulten gebouwd voor het eerste Belgisch kampioenschap pompoenschieten (of pompoenslingeren) in Kasterlee. Dat heeft plaats op zondag 16 oktober op domein Heidehoeve aan de Retiesebaan 254 in Kasterlee. Het Europees kampioenschap, dat elk jaar in het West-Vlaamse Bikschote plaatsheeft en waar pompoenen tot 700 of 800 meter ver worden gekatapulteerd, leverde de inspiratie.

Pompoenen van 4 kilo

Niet alleen aan de organisatoren van VVV-Toerisme, maar ook aan plaatselijke bewoners die met verscheidene teams een gooi willen doen naar de kampioenstitel. De 'Vrienden van de Rode Akkers' uit Kasterlee waren de eersten die hun ambitie kenbaar maakten. Deze verenigde ambachtslui lieten via het plaatselijk weekblad 'De Postiljon' weten dat ze met niet minder dan drie teams deelnemen aan het kampioenschap. Elk team moet die zondag vanaf 13 uur met zijn eigen katapult zelf meegebrachte pompoenen van minstens vier kilo zo ver mogelijk wegschieten. Eén team mag bestaan uit twee tot tien personen. Maar de drie teams uit Kasterlee krijgen ongetwijfeld concurrentie van deelnemers uit buurgemeente Lichtaart. 'En wij zullen het beter doen dan die van Kastel', zegt één van de Lichtaartse concurrenten. Doelend op het pompoenpitspuwen van nu zondag, voegt de man er aan toe: 'Laat die van Kasterlee maar spuwen, die van Lichtaart zullen wel schieten'. Ook teams uit Tielen zijn trouwens steeds welkom. Deelnemen is gratis, de toeschouwers betalen wel 5 euro toegangsprijs.

www.wandelgemeente.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio