Eigenaar behandelde dier met verboden hormoon Clenbuterol

Procureur eist monsterboete voor doperen racepaard

Procureur eist monsterboete voor doperen racepaard

De verlaten hippodroom
in Langdorp.tab
Foto: © Alain Trappeniers

AARSCHOT - Een paardenliefhebber uit Glabbeek riskeert 16.500 euro boete voor het toedienen van doping aan zijn paard in de aanloop naar een race in Langdorp. De politie trof tijdens de koers twaalf 'geprepareerde' dieren aan.

Voor de correctionele rechtbank in Leuven stond gisteren een 51-jarige man uit Glabbeek terecht. Hij moest zich verantwoorden voor het toedienen van doping aan zijn sportpaard, Cheops. De feiten kwamen aan het licht toen de politie op 25 juli 2010 een inval deed tijdens een paardenwedstrijd op de hippodroom van Langdorp. De speurders, vergezeld van vertegenwoordigers van de dienst Volksgezondheid en inspecteurs van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen, troffen twaalf paarden aan die ingespoten waren met Ventipulmin, een verboden product waarin het hormoon Clenbuterol is verwerkt.

Negen paardenverzorgers, trainers en eigenaars werden gedagvaard voor de correctionele rechtbank in Turnhout en Leuven.

De vijftiger uit Glabbeek verscheen gisteren als eerste voor de strafrechter in Leuven. Hij bekende de feiten, maar zei dat hij het product Ventipulmin had toegediend op advies van zijn veearts. 'Mijn paard was astmatisch en had verzorging nodig', zei de man. 'De veearts stelde vast dat Cheops kampte met een ontsteking aan de bovenste luchtwegen.' Ventipulmin zet de longen open en werkt helend bij ontstekingen. Het product werkt ook prestatiebevorderend. Het paard van de verdachte won een van de manches in Langdorp en werd daarom gecontroleerd.

'De beklaagde kon het bewijs niet voorleggen dat er een voorafgaande diagnose had plaatsgevonden en heeft op eigen houtje het product toegediend', zei de procureur. 'Bovendien komt het dier op termijn in de voedselketen terecht met alle risico's van dien voor de volksgezondheid. Ik vorder twee maand cel, met uitstel, en 16.500 euro boete.'

'Er is wel degelijk een voorafgaande diagnose gesteld', reageerde Ann Polleunis, advocate van de beklaagde. 'Bovendien heeft mijn cliënt met de paardensport, die voor hem een uitlaatklep is na het overlijden van zijn zoontje, geen geld verdiend. Het prijzengeld van een wedstrijd bedraagt amper 70 euro. Ik vraag dat de rechtbank daarmee rekening houdt.' Volgens de raadsman is de veearts aansprakelijk voor de toediening van de producten en moest die weten dat het om een verboden product ging. Uitspraak op 22 november. In januari moeten nog drie verdachten, onder wie een man uit Tremelo, voor de rechter verschijnen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio