Bondscoach Leekens drukt meteen zijn stempel op eerste training van Rode Duivels

Koning Georges II blijft een schalkse ruiter

Dertien jaar na zijn eerste passage als bondscoach leidde Georges Leekens gisteren de eerste training van zijn tweede ambtstermijn bij de Rode Duivels. Leekens bereidt de oefenmatch tegen Bulgarije voor op zijn eigen manier. Een beetje dollen, wat psychologie en veel motivatie.

Volgens Wikipedia was King George II, die over Engeland regeerde tussen 1727 en 1760, de laatste Engelse koning die echt het leger aanvoerde tijdens een oorlog. Sinds gisteren heeft België ook een Georges II die de (voetbal)troepen zal aanvoeren in de strijd. Georges Leekens leidde de eerste training van zijn tweede ambtstermijn bij de Rode Duivels en deed dat in zijn eigen onnavolgbare stijl.

Leekens bouwt wel degelijk voort op de discipline die door zijn voorganger Dick Advocaat was geïnstalleerd. Toen de Rode Duivels gisteren om 15.45 uur arriveerden aan het oefenveld van derdeklasser Diegem stapten ze als een groep brave schoolknapen uit de bus. Geen i-pods in de oren en allemaal in dezelfde uitrusting. Trainer Leekens glimlachte breed en groette de aanwezige journalisten en fans. Pers en supporters waren overigens bijna even talrijk aanwezig. Wat het aantal toeschouwers voor de eerste oefensessie van de bondscoach op een 60-tal bracht.

Groepsgesprek

De Duivels kwamen van het chique Crowne Plaza hotel aan de luchthaven, waar ze net als onder Advocaat nog allemaal in aparte kamers slapen. Veld en hotel: Leekens gebruikt dezelfde accommodatie als de Nederlander. De trainer had 's morgens in het hotel een groepsgesprek gehad met zijn team van zo'n 20 minuten.

'Ik heb de regels duidelijk gemaakt die gelden voor alle voetbalteams', stelde de coach. 'Ik wil bijvoorbeeld niet dat mijn spelers over het verleden praten en coaches gaan vergelijken. Ik wil vooral positieve zaken horen, de kritiek zal ik zelf wel spuien. Als iemand zich niet aan die afspraak houdt, zal ik hem daar wel persoonlijk over aanpakken.'

De training zelf liet Leekens vooral over aan zijn assistenten Marc Wilmots en Bert van Lingen. De hoofdcoach stond vooral te observeren, maar kon het niet laten om af en toe een sneer uit te delen. Koning Georges II blijft een schalkse ruiter die dolt met zijn spelers. Toen Dembélé een bal verspeelde, grapte Leekens iets over zijn beperkte techniek. Hazard die dit weekend nog gespeeld had met Lille was vrolijk aan het meevoetballen terwijl hij eigenlijk rondjes moest lopen met de andere jongens die dit weekend een match hadden gespeeld. Toen Leekens het bedrog doorhad, gaf hij het jonge talent een harde maar vriendschappelijke por en mocht Hazard gaan crossen. 'Met mijnheer Leekens is het allemaal wat minder streng dan met mijnheer Advocaat', stelde Hazard na de training.

Psycholoog

De coach trapte ook af en toe zelf nog eens een balletje en sloeg zijn handen voor de ogen toen Lukaku bij een oefening de verkeerde kant uitsprintte. Opvallend was ook hoe de trainer veel sprak met belangrijke jongens als Defour, Dembélé en Kompany. Leekens stelt altijd leiders aan die de rest moeten meesleuren.

'Je hebt belangrijke spelers en spelers die nog belangrijker zijn', vervolgde hij. 'Ik plaats jongens voor hun verantwoordelijkheden. Ik heb het gehad met mezelf te manifesteren. Ik ben er voor mijn jongens, maar vraag ook respect terug. De tijd van achteruit leunen is voorbij. We gaan elke match spelen om minstens twee goals te maken in een 4-3-3-systeem. De tegenstander moet gaan voetballen zoals wij dat willen. Dat betekent achteruit en traag, terwijl wij met veel diepgang, driehoekjes en snelle omschakeling willen spelen en toch een goede organisatie behouden. Het motto is: we zijn jong en we willen wat. In de ogen van mijn jongens zie ik passie en beleving.'

Toen er op training meer op balbezit werd geoefend en er wedstrijdvormpjes werden gespeeld, was Leekens permanenter aanwezig. De hopla's van de motivator vlogen in het rond en het spel werd meermaals stilgelegd voor omstandige uitleg en zelfs wat psychologie.

'Deze eerste training was voor mij vooral een observatie', klonk het nog. 'Ik vind echter dat we veel te weinig communiceren op het veld. Alleen Jan Vertonghen coacht op een gezonde arrogante manier. We moeten echt een goeie mentaliteit kweken. De drie W's zijn belangrijk: Willen, Werken, Winnen. Pas als je echt gelooft in wat je doet, kan je droom uitkomen.'

Uitvoerigepersconferentie

Na de training van zo'n 2 uur volgde de persconferentie. Net zoals bij Advocaat mochten alle spelers de pers te woord staan. Leekens zelf nam uitgebreid zijn tijd om uitleg te geven. Het is ook een bekende tactiek van de coach. Hij babbelt gewoon alle toehoorders murw. Nu eens doet hij zijn uitleg in het Nederlands, dan zegt hij hetzelfde in het Frans en soms volledig naast de kwestie totdat iedereen zwijgt. Het belangrijkst was nog: 'Het resultaat woensdag tegen Bulgarije is niet zo belangrijk. We werken al naar de EK-kwalificatiematch tegen Duitsland toe. Natuurlijk ga ik met jongens zoals Kompany praten over wat zijn beste positie is, maar ik kies en hij moet zich schikken naar het belang van het team.'

Koning Georges II heerst nu al met een fluwelen handschoen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.