Tentproblemen van vorig jaar grotendeels goedgemaakt

IJssculpturenfestival lokt 184.000 bezoekers

IJssculpturenfestival lokt 184.000 bezoekers

Organisatoren Francis Vandendorpe en Alexander Deman zijn klaar voor de afbraak.mvn Foto: © MICHEL VANNEUVILLE

BRUGGE - De organisatoren van het sneeuw- en ijssculpturenfestival hebben zondag afgeklokt op 184.000 bezoekers. Dit doet de problemen met de tent van vorig jaar snel vergeten. Ook in Parijs werd het een succes, met 162.000 bezoekers.

Francis Vandendorpe en Alexander Deman evalueerden gisteren, op de laatste dag van hun sneeuw- en ijssculpturenfestival, de editie van dit jaar. Ze zijn bijzonder tevreden met de grote opkomst. 'We mochten in Brugge 184.000bezoekers verwelkomen', zeggen de organisatoren. 'Dat maakt veel goed wat wij vorig jaar hebben verloren, toen de tent was ingestort door het dikke pak sneeuw op het dak. De voorbije maand zijn zes gelijkaardige tenten ingestort door de sneeuw.'

'Onze keuze voor onze Frisomat hal was dan ook een bijzonder goede keuze. De isolatie van een dergelijke hal is ook bijzonder goed. Dankzij die goede isolatie en de koude winterdagen hebben wij ons energieverbruik dit jaar met liefst 60procent zien verminderen. We hebben slechts de laatste weken onze koeling weer moeten inschakelen', vertellen de organisatoren. 'Voor volgend jaar zullen wij meteen een nieuwe vergunning aanvragen bij het Brugse stadsbestuur. Wellicht kunnen we ook volgend jaar in Parijs terecht, maar ook de Italiaanse stad Milaan toont interesse. Via Alexander Deman hebben wij momenteel ook contacten met Saoedi-Arabië. Zij willen daar ook een indoor ijssculpturenfestival, maar ik vrees voor het energieverbruik daar', stelt Francis Vandendorpe.

Drilboren

Maandag wordt gestart met de afbraak van het ijssculpturenfestival in Brugge. 'We zullen eerst en vooral de koeling uitschakelen en alles met drilboren breken, waarna het ijs dan kan beginnen smelten. Het is de bedoeling binnen de veertien dagen klaar te zijn met de afbraak. We moeten dan ook nog de kasseien herstellen, want deze hal zat verankerd in de grond', vertelt Francis.

Nu gaan Francis en Alexander wat uitblazen voor ze starten met de voorbereidingen voor het zandsculpturenfestival in Blankenberge. 'We starten daarmee in maart. Een thema hebben wij nog niet, ook nog niet voor het ijssculpturenfestival van volgend jaar. We overwegen al een aantal opties, maar niets is al beslist.'

'In elk geval zie ik jaar na jaar het aantal indoor ijssculpturenfestivals verminderen. Dit jaar waren er maar vier meer, namelijk in het Nederlandse Roermond en Maastricht, in Brugge en Parijs. Zowel in Roermond als Maastricht werden ze geplaagd door de sneeuw waarbij ze een tijdje heel wat minder bezoekers zagen. Wij hebben het voordeel om op het Stationsplein te staan waarbij treinreizigers onmiddellijk de tent binnen kunnen stappen. Onze regio werd ook minder getroffen door de sneeuw', vindt Francis Vandendorpe.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio