Bewoners integreren bunker in hoeve

Bewoners maken speelkamer van Duitse oorlogsbunker

Foto: © Kurt Desplenter

Heuvelland - Maakt u zich soms zorgen als u de kinderen wild door de speelkamer ziet stuiteren? Olivier en Veronique niet. Hun kinderen leven zich uit in de onverwoestbare bunker uit de Eerste Wereldoorlog die aan hun hoevewoning in de Westhoek paalt.

In Wijtschate (Heuvelland), diep in de landelijke Westhoek, zijn Olivier Debailleul en Veronique Baelde al enkele jaren een voormalige hoeve aan het renoveren. Het merkwaardige is dat hun hoeve destijds, in de jaren'30 van de vorige eeuw, tegen een Duitse oorlogsbunker aan werd gebouwd. En die bunker, ooit het toneel van gruwelijke taferelen, is nu de speelkamer van hun kinderen Enola (8) en Noah (4).

IJzer verkocht

En óf die speelkamer stevig genoeg is. ‘Ze heeft in elk geval betonnen muren tot 1,50meter dik en een plafond met een dikte van 1,40 meter', lacht Olivier.

Na de Eerste Wereldoorlog (1914-'18) stond in het merendeel van de Westhoek nauwelijks nog een gebouw overeind. Je vond er wél honderden oorlogsbunkers, zowel aan de geallieerde als aan de Duitse kant van de frontlinie. Veel van die bunkers staan er vandaag nog. Je ziet ze hier en daar in het landschap als laatste getuigen van de Groote Oorlog.

Toen de vroegere eigenaars van de hoeve in de Neerwaastenstraat hun boerderij heropbouwden, deden ze dat tegen zo'n oorlogsbunker. Ze gebruikten hem als ‘achterhok', een bergruimte waar men haast nooit kwam.Toen Olivier en Veronique de hoeve kochten, merkten ze dat de vorige eigenaars het ijzerwerk uit de dikke muren hadden weggekapt, waarschijnlijk om het te verkopen op een moment dat ijzer nog veel geld waard was.

‘We hebben besloten de bunker te renoveren', vertellen de huidige bewoners. ‘De buitenkant hebben we gelaten zoals hij was, maar binnenin hebben we houten panelen geplaatst tegen het beton. Alleen aan het lage plafond van 1,80 meter en aan de nauwe toegang, de oorspronkelijke bunkeringang, kun je nog vermoeden dat je je in een oorlogsbunker uit '14-'18 bevindt.'

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio