Half jaar cel met uitstel voor muffindief

Half jaar cel met uitstel voor muffindief

lvd Foto: © Lisa Van Damme

DENDERMONDE - Steven De Geynst (50, foto) uit Temse, die in maart vorig jaar twee zakken vervallen muffins uit de afvalcontainer van een supermarkt in Rupelmonde viste, is daarvoor veroordeeld tot zes maanden celstraf met uitstel.

De Geynst werd die bewuste dag tegengehouden door het personeel en opgepakt door de politie. Hij werd gedagvaard voor diefstal met geweld, omdat hij zich had verzet tegen het supermarktpersoneel.

'Ik dacht dat ik goed deed', zegt De Geynst. 'Jaarlijks wordt in ons land 660.000 ton voedsel weggegooid. Een deel daarvan is nog perfect eetbaar. Wat ik uit de containers haal, deel ik uit aan behoeftigen.'

Voor De Geynst is zijn zaak een symbooldossier. De verdediging had de vrijspraak gevraagd omdat het om weggegooide producten ging waarvan niemand nog eigenaar zou zijn. De rechtbank volgde die redenering niet. 'Zelfs al haalde hij er geen persoonlijk voordeel uit, toch maakt hij zich schuldig aan diefstal', oordeelde de correctionele rechter in Dendermonde.

De Geynst reageert geschokt op het vonnis. 'Ik voel me als een moderne Oliver Twist. Ik hou me voorlopig koest, maar er zijn genoeg anderen die zullen voortgaan met het hergebruiken van afval.'

Waarschijnlijk gaat De Geynst in beroep.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees