Eerste zonnetankstation voor elektrische voertuigen

'Groene energie voor je auto'

'Groene energie voor je auto'

De partners N.solar, beCharged en I.R.S. stelden gisteren het eerste station in België voor. jrz Foto: © Johan De Ruyck

DEINZE - De toekomst staat plotseling heel dicht bij de deur: in Deinze werd het eerste zonnetankstation geopend. Een primeur én het gat in de markt. Want de opmars van de elektrische auto komt eraan. 'Dit is een primeur voor België, wellicht zelfs voor heel de wereld.'

Partners N.Solar bvba, beCharged bvba en I.R.S.nv stelden gisteren het eerste zonnetankstation van België voor op de I.R.S.-bedrijfssite aan de Europalaan, recht tegenover het containerpark. 'De auto-industrie heeft de elektrische auto eindelijk omarmd. Nogal wat merken komen straks met diverse modellen op de markt. Gedaan met de schadelijke uitstoot van CO2 en van fijn stof', klinkt het.

Hoewel de elektrische auto's de groene revolutie inluiden, hebben ze toch nog nadelen. Eén: als ze op het gewone elektriciteitsnet worden opgeladen, wordt er elders CO2 of nucleair afval geproduceerd. Twee: de actieradius van de wagens is nog beperkt. Een gebruiksvriendelijk net van oplaadpunten op eenvoudig te bereiken plaatsen is dringend nodig. En drie: ons elektriciteitsnet is, op termijn, ongeschikt om alle elektrische auto's te voeden.

Een zonnetankstation is dus de oplossing. Wim Iliano van beCharged: 'Met N.Solar brengen wij carports op de markt, waarin oplaadpunten geïntegreerd zijn. Ze kunnen bij bedrijven, particulieren, parkeerterreinen, winkelcentra en horecazaken worden geplaatst. Het dak van de carports bestaat uit zonnepanelen. Die produceren niet enkel de elektriciteit voor fiets of auto, ze leveren ook de nodige stroom voor het normale verbruik in huis, bedrijf, winkel of kantorencomplex.'

Energie 'tanken'

Stel u dit toekomstbeeld voor. U gaat winkelen naar een warenhuis en ondertussen steekt u de wagen in het stopcontact. De auto is veilig geparkeerd, staat beschermd tegen de regen en krijgt tijdens uw boodschappenronde een fikse energiestoot. 'Zo is de meerkost bij de aankoop van een elektrische auto snel terugverdiend. De in een zonnetankstation opgewekte energie is ook pakken goedkoper dan de fossiele brandstoffen en honderd procent milieuvriendelijk. En het is nog makkelijk ook om te tanken', aldus Iliano.

Je moet een badge aanvragen, waarmee je kan inloggen bij het oplaadpunt. Na afloop lees je op het scherm de hoeveelheid 'getankte' energie. Op de website kan je steeds je verrichtingen volgen. 'Eenmaal per maand krijg je een factuur. Ook voor de eigenaar van de grond, waarop het zonnetankstation staat, is de situatie steeds goed te volgen. Kortom, een zonnetankstation zorgt voor een win-winoperatie voor iedereen. Er zullen snel nog van deze oplaadpunten worden gebouwd', besluit Iliano.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio